Obstructief slaapapneusyndroom (OSAS)

Het Obstructief Slaapapneusyndroom (OSAS) is een vaak miskende maar nochtans veel voorkomende pathologie. OSAS kan op gelijk welke leeftijd optreden. Voor 60 jaar komt het voornamelijk bij mannen voor. Na die leeftijd kan het ook bij vrouwen optreden.

Het is belangrijk het syndroom te diagnosticeren wegens de cardiorespiratoire en neuropsychiatrische gevaren en de sociale en professionele gevolgen.

Morfologische anomalieën kunnen de oorzaak zijn van deze pathologie. Als dat het geval is, kunnen behandelingen als mandibulaire repositie (met opbeetplaat) of maxillo-mandibulaire vooruitgangchirurgie overwogen worden.

OSAS wordt door een multidisciplinair team behandeld bestaande uit een kno-arts, een pneumoloog, psycholoog, diëtist en maxillofaciaal chirurg.

Een volledig onderzoek

Een bilan is belangrijk en noodzakelijk. Als het klinisch onderzoek weinig diagnostische elementen oplevert, is een volledig onderzoek van de kno-zone essentieel. Doel is het opsporen van de anatomische wijzigingen die de oorzaak kunnen zijn van de obstructie van de bovenste luchtwegen.

Om de aanwezigheid van apneus te kunnen bevestigen, evenals hun kwantiteit en hun verband met de slaap, wordt dit onderzoek afgerond met een polygrafie van de slaap.

Team