Thoraxheelkunde

Thoracale chirurgie behandelt patiënten met pathologieën van de borstwand en de intra-thoracale organen, met uitzondering van het hart en de grote vaten.

De pathologieën die in onze afdeling worden behandeld zijn:

  • pleurale pathologieën (pneumothorax, empyema, pleurale effusie van onbepaalde oorsprong, pleurale effusie van kankerverwekkende oorsprong)
  • thoracaal trauma, met name osteosynthese van sternum- en ribfracturen
  • borstwand misvormingen (pectus excavatum, pectus carinatum enz)
  • hyperhidrosis (zweethanden) en erythrophobia (blozen)
  • goedaardige en kwaadaardige tumoren van het mediastinum (bronchogene cysten, neurinomen, thymische epitheliale tumoren, enz.), alsmede mediastinale adenopathieën van goedaardige (tuberculose, sarcoïdose, enz.) en kwaadaardige (bronchiale kanker, hematologische neoplasie)
  • myasthenia
  • complicaties en gevolgen van tuberculose
  • aandoeningen van de proximale tracheo-bronchiale boom (goedaardige tracheale stenose, tumoren van de trachea en de bronchiale stam)
  • kanker van long en luchtwegen
  • uitzaaiing in de longen ten gevolge van andere kankers

Betreffende kankerbehandelingen, worden de beslissingen omtrent chirurgische ingrepen genomen in multidisciplinair oncologisch overleg.

Aangepaste behandeling van bronchopulmonale kanker

De juiste behandeling van bronchopulmonale kanker bestaat uit een anatomische resectie van de longen (segmentectomie, lobectomie of pneumonectomie) met dissectie van de lymfeklieren. Wij gebruiken Video Assisted Thoracoscopic Surgery (VATS), waarbij de resectie wordt uitgevoerd via drie kleine incisies, zonder ribspreiding. Deze techniek resulteert in minder postoperatieve pijn, snellere mobilisatie en een snellere terugkeer naar de dagelijkse activiteiten. Afhankelijk van de omvang van het kankergezwel kan de resectie worden verricht door middel van een antero-laterale of postero-laterale thoracotomie om een volledige resectie te verkrijgen.

Pathologieën van het borstvlies (pneumothorax, empyema, pleurale effusie) worden behandeld door middel van single-incisie videochirurgie, de procedure wordt uitgevoerd via een 1,5 tot 2 cm lange incisie.

Afspraak maken

Cheffe dienst

Secretariaat

(niet voor een afspraak)

Fax

+32 2 535 37 79

Onze sites voor consultatie

Hallepoort

105 rue aux Laines
1000 Bruxelles

Alexiens / César de Paepe

13 rue des Alexiens
1000 Bruxelles

Ons team

Sorry, No posts.

Onze brochures

Sorry, No posts.

Onze video’s

Sorry, No posts.
Ga naar de inhoud