Onze afdeling behandelt alle coronaire, valvulaire, aorta- en ritmische hartchirurgie. We gebruiken geavanceerde technologieën met de nadruk op minimaal invasieve technieken. We hebben uitgebreide expertise in robot geassisteerde chirurgie en ingrepen op een kloppend hart.
Elke patiënt heeft geïndividualiseerde zorg nodig, die multidisciplinair wordt besproken met het cardiologieteam, het anesthesieteam en het team van de Intensive Care.
Het hartchirurgieteam bestaat uit 3 senior chirurgen die preoperatieve, operatieve en postoperatieve zorg bieden aan elke patiënt.
Coronaire chirurgie
Coronaire chirurgie bestaat uit het revasculariseren van de slagaders van het hart door middel van bypasses, die worden uitgevoerd met behulp van een slagader (borst- of polsslagader) of een ader.
In het UMC Sint-Pieter worden 80 % van de bypasses uitgevoerd met beide borstslagaders om elke patiënt het best mogelijke resultaat op lange termijn te bieden.
We voeren ook minimaal invasieve coronaire bypasschirurgie uit met behulp van de Da Vinci-robot. Met die innovatieve techniek kan een bypassoperatie worden uitgevoerd via drie kleine incisies tussen de ribben. Ze wordt uitgevoerd op een kloppend hart en zorgt voor een sneller herstel terwijl de uitstekende langetermijnresultaten van een coronaire bypassoperatie gewaarborgd blijven.
We voeren ook minimaal invasieve coronaire bypasschirurgie uit met behulp van de Da Vinci-robot. Met die innovatieve techniek kan een bypassoperatie worden uitgevoerd via drie kleine incisies tussen de ribben. Ze wordt uitgevoerd op een kloppend hart en zorgt voor een sneller herstel terwijl de uitstekende langetermijnresultaten van een coronaire bypassoperatie gewaarborgd blijven.

Klepoperatie
Bij een klepoperatie worden één of meer defecte kleppen in het hart gerepareerd of vervangen.
In het geval van klepinsufficiëntie of -regurgitatie is het vaak mogelijk om de klep te repareren met uitstekende resultaten op de lange termijn. Het voordeel is dat er geen langdurige anticoagulantia nodig zijn en dat de hemodynamische prestaties op korte termijn uitstekend zijn.
In het geval van klepstenose (vernauwing) is het vaak nodig om de klep te vervangen door een kunstprothese. Er zijn twee soorten prothesen beschikbaar: de mechanische prothesen gemaakt van een synthetisch materiaal dat bijzonder slijtvast is, en biologische prothesen of bioprothesen die gemaakt zijn van biologisch weefsel afkomstig van een dier (pericard van een rund of aortaklep van een varken). Elk van die prothesen heeft voor- en nadelen. De keuze voor het een of het ander wordt individueel met elke patiënt besproken.
Beide protheses hebben voor- en nadelen. De keuze voor het een of het ander wordt individueel met elke patiënt besproken.
Een hartklepoperatie kan ook minimaal invasief worden uitgevoerd als er geen contra-indicaties zijn. Een kleine incisie van 5 cm wordt gemaakt in de okselholte om de mitralisklep en tricuspidalisklep te repareren of vervangen.
In het geval van een aortaklepoperatie wordt een kleine incisie gemaakt in het bovenste deel van het borstbeen (mini-sternotomie).
Thoracale aortachirurgie
Chirurgie aan de thoracale aorta betreft voornamelijk aneurysma’s (pathologische verwijdingen van een segment van de aorta) of aortadissecties (scheuren in de aorta die dringend behandeld moeten worden). Bij een operatie wordt het zieke deel van de aorta vervangen door een synthetische prothese.
ie operaties zijn gevarieerd en kunnen ook betrekking hebben op de aortaklep. Het is vaak mogelijk om de klep te behouden en opnieuw te implanteren in de nieuwe kunstmatige aorta. De Tirone-David is vooral gunstig voor jonge patiënten en biedt een uitstekende levenskwaliteit op lange termijn.

Ritmechirurgie
Ritmechirurgie omvat het plaatsen van een pacemaker en het behandelen van atriumfibrillatie.
Een pacemaker (of hartstimulator) is nodig wanneer het geleidingsweefsel tussen de boezems en de kamers defect is. Deze insufficiëntie veroorzaakt een vertraging of zelfs een onderbreking van de hartactiviteit, met bewustzijnsverlies tot gevolg.
De ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving en vereist slechts een ziekenhuisopname van één nacht.
Atriumfibrillatie kan ook tijdens een hartklep- of coronaire operatie worden behandeld. Ze kan ook percutaan worden uitgevoerd (plaatselijk op de huid) door een katheter in de slagaders van het hart te brengen (= hartkatheterisatie).