Wat is hartelektrofysiologie?
Hartelektrofysiologie is de studie van de elektrische signalen die het hartritme regelen. Dit medische specialisme richt zich op het opsporen en behandelen van hartritmestoornissen die optreden wanneer het hart te langzaam, te snel of onregelmatig klopt. Met behulp van geavanceerde technieken kunnen onze specialisten deze aandoeningen nauwkeurig diagnosticeren en de meest geschikte behandeling voorstellen.
Onze diensten en behandelingen
Onze afdeling maakt gebruik van de meest gespecialiseerde apparatuur die beschikbaar is om uitgebreide zorg te bieden aan onze patiënten en hun pathologieën.
Elektrofysiologisch onderzoek:
Onderzoek om de oorsprong van ritmestoornissen vast te stellen, inclusief intracardiale geleidingsmetingen en, indien nodig, uitlokkingstests. Het wordt uitgevoerd onder plaatselijke anesthesie en kan in sommige gevallen poliklinisch worden uitgevoerd.
Katheterablatie:
Minimaal invasieve procedure voor de behandeling van hartritmestoornissen door het specifiek richten op en verwijderen van problematisch hartweefsel met behulp van mappingsystemen. Afhankelijk van de ritmestoornis (nodale tachycardie, boezemflutter, boezemfibrilleren, ventriculaire extrasystoles, ventriculaire tachycardie enzovoort) wordt de procedure onder plaatselijke of algemene anesthesie gepland.
Implanteren van hartapparaten:
Conventionele pacemakers of, meer recent, linkerbundeltakpacing, resynchroniserende pacemakers of implanteerbare defibrillatoren (ICD’s) zijn apparaten die patiënten helpen om een normaal hartritme te regelen en te behouden. Onze afdeling gebruikt al deze technieken, afhankelijk van de behoeften van de patiënt.
Net als alle afdelingen van het UMC Sint-Pieter staat bij ons de patiënt centraal, zodat we een gepersonaliseerde zorg kunnen bieden. We werken nauw samen met de omgeving, de familie en de behandelende artsen van de patiënt om de zorg te optimaliseren.