Digestieve Endoscopie

Er kunnen verschillende tests worden voorgeschreven om de diagnose te verduidelijken. Ze worden allemaal uitgevoerd op de endoscopieafdeling. Sommige, zoals gastroscopie (of OGD) of rectosigmoïdoscopie, worden meestal poliklinisch uitgevoerd. Andere onderzoeken, zoals een totale colonoscopie, worden meestal in het ziekenhuis of op één dag uitgevoerd.

Onze afdeling Digestieve Endoscopie is een toonaangevende dienst voor diagnostische en therapeutische endoscopie en bouwt op een combinatie van ervaring en innovatie om verschillende pathologieën van het spijsverteringsstelsel te behandelen. De afdeling behandelt alle pathologieën, van de slokdarm tot de anus, via de maag, lever, galwegen, alvleesklier, dunne darm en dikke darm.

Specifieke expertisedomeinen zijn de behandeling van oppervlakkige tumoren van het spijsverteringskanaal, submucosale tumoren (zoals neuro-endocriene tumoren en GIST) en motorische spijsverteringsstoornissen (zoals achalasie en gastroparese). De afdeling behandelt ook aandoeningen van de alvleesklier, zoals cysten, kankergezwellen en precancereuze laesies, evenals gevallen van acute en chronische alvleesklierontsteking, inclusief genetische vormen. Ook galsteenvorming, angiocholitis en complicaties van biliopancreatische en bariatrische chirurgie worden deskundig behandeld.

Behandelingen

In het kader van de voorgestelde behandelingen worden geavanceerde endoscopische technieken gebruikt, waaronder submucosale dissectie, endoscopische ‘full-thickness’ resectie (FTRD), perorale endoscopische myotomie (POEM) en gastrische perorale endoscopische myotomie (G-POEM), de behandeling van divertikels van Zenker en van complexe fistels. Diagnostische en therapeutische echo-endoscopie, galkatheterisatie en -drainage, choledo-bulbaire en hepatico-gastrische drainage, evenals andere procedures zoals cysto-gastrostomie en necrosectomie, maken ook integraal deel uit van de aangeboden behandelingen.

Preventie

De afdeling speelt ook een belangrijke rol in de preventie van ernstige ziekten door darmkankerscreening en door bepaalde patiënten met een verhoogd risico te screenen op precancereuze laesies in de anus en het bovenste deel van het spijsverteringskanaal.

Klinisch onderzoek

Op het gebied van klinisch onderzoek is de afdeling betrokken bij tal van onderzoeksprotocollen, met name op het gebied van oppervlakkige tumoren van het spijsverteringskanaal en kwaliteitsbewaking op het vlak van endoscopie.

De afdeling staat symbool voor uitmuntendheid op het gebied van interventionele endoscopie en zet zich voortdurend in om de patiënten een nog betere behandeling aan te reiken door middel van innovatie en continu medisch onderzoek.

Kliniek voor screening van het bovenste deel van het spijsverteringskanaal

De screeningkliniek van het bovenste deel van het spijsverteringskanaal heeft tot doel om patiënten met een hoog risico op (pre)cancereuze laesies van het bovenste deel van het spijsverteringskanaal vroegtijdig te identificeren, controleren en behandelen. Ervaren endoscopisten voeren een gastroscopie met hoge definitie uit, met of zonder verdoving, om patiënten met (pre)cancereuze aandoeningen te identificeren en te behandelen, waaronder: ernstige gastritis (maagatrofie, -metaplasie en -dysplasie) en een Barret-slokdarm. Screening is ook gericht op patiënten met een persoonlijke voorgeschiedenis van nko-, cervico-faciale en bronchiale kanker, waarbij het risico op slokdarmkanker mogelijk hoger ligt dan bij de algemene bevolking.

Afspraak maken

dienst

Secretariaat

(niet voor een afspraak)

Fax

+32 2 535 36 86

Ons team

Sorry, No posts.

Onze brochures

Sorry, No posts.

Onze video’s

Sorry, No posts.
Ga naar de inhoud