Ontdek onze brochure “Voordbereiding op de geboorte”
Onze geboortevoorbereidingen beginnen meestal rond de 24e week van de amenorroe. Denk eraan om ze vanaf je 14e week amenorroe te plannen, zodat je zeker weet dat je ruimte hebt.
Het consult "Persoonlijk prenataal programma"
Is een individuele raadpleging met een vroedkundige die u zal uitleggen wat u moet weten over uw verblijf op de kraamafdeling. Het vindt plaats tijdens het prenatale consult:
- Rond 14 weken amenorroe: bespreking van zwangerschapsmonitoring en de verschillende geboortevoorbereidingen
- Rond 30 weken amenorroe: geboorte, ontwikkeling van het geboorteplan, post-partum zorg
- Duur : 30 min
- Waar ? Route 205 – Consultatie Prenataal
Prenatale informatiesessies
Elke maandag organiseren wij van 18 tot 20u in het FORUM(UMC Sint-Pieter – Ingang C, Hoogestraat 322 – 1000 Brussel), een prenatale informatiesessie voor toekomstige ouders.
Geleid door een of meerdere vroedkundigen zijn deze sessies dynamisch en interactief. De begeleiders zijn welkom!
Inschrijven bij ons team van secretaresses van de prenatale raadpleging (Route 205)of per telefoon (02/535.47.13).
Verschillende thema’s
- Uw kraamkliniek kiezen: Deze bijeenkomst is bedoeld voor koppels in de preconceptieperiode, aan het begin van hun zwangerschap en voor diegenen die van ziekenhuis willen veranderen.
Het doel van deze sessie is om je een overzicht te geven van onze kraamafdeling, van de prenatale zorg tot en met de bevalling en postnatale zorg, evenals onze zorgfilosofie en de verschillende diensten die wij aanbieden. Ons doel is om je alle informatie te geven die je nodig hebt om een weloverwogen en bewuste keuze te maken voor je kraamtijd. Sessie 1x/maand.
- Zwangerschap (vanaf 15 weken): Zwangerschap is een verrassende gebeurtenis. Het lichaam van de vrouw verandert snel. In deze periode van goestingen, pijntjes, fysieke en psychische veranderingen vertellen de vroedkundigen u wat uw wel en niet moet doen tijdens uw zwangerschap. Een sessie met advies over hygiëne, voeding, sport enz.… Een manier om komaf te maken met misvattingen over de zwangerschap. Een onmisbaar moment om van gedachten te wisselen en te discussiëren.
- De voorbereiding op de geboorte (vanaf 28 weken) De geboorte kan een magisch moment zijn als u goed voorbereid bent. In deze sessie krijgt u informatie over hoe de geboorte verloopt. Wanneer naar het ziekenhuis gaan? Wat is een wee? Wat kan de begeleider doen om u te helpen? Hoe de pijn van de arbeid verlichten? Hoe uw baby verwelkomen? Kortom: u krijgt heel wat antwoorden op uw vragen over het moment van de geboorte. Ook de eerste maandag van de maand van 9u30 tot 11u30
- Borstvoeding (Vanaf 30 weken): U heeft voor borstvoeding gekozen. Als babyvriendelijk ziekenhuis zijn wij gespecialiseerd in de begeleiding van mama’s die ervoor gekozen hebben hun baby borstvoeding te geven. Onze adviseurs in lactatie geven u veel adviezen om klaar te zijn voor de geboorte. Ze helpen u ook om de eerste levensdagen van uw baby uw plek te vinden. Als u ervoor gekozen hebt uw kind flesvoeding te geven kunt u een individuele afspraak maken
- Naar huis gaan en vaders koffie (vanaf 32 weken): Heb je ooit gehoord van het 4e trimester van de zwangerschap? Vroedkundige Ingrid Bayot weet er alles van. Deze 3 maanden na de geboorte zijn heel belangrijk maar zelden voorbereid. Onze vroedvrouwen zullen je veel advies geven over hoe je deze tijd met een gerust hart kunt doorbrengen.
Aan het einde van de sessie zal Moïse, kind-ouder partner van de Kind and Gezin, toekomstige vaders en co-ouders de gelegenheid bieden elkaar te ontmoeten, te delen en te praten over hun nieuwe ouderschap. - Huilen, competentie en slapen bij pasgeborenen (na de bevalling met je baby of antenataal): Dr Carouy, een algemeen kinderarts met een passie voor pasgeborenen, zal met je praten over het nieuwe avontuur van het leven met een baby. Zijn presentatie zal u helpen om meer inzicht te krijgen in uw baby die u niet altijd begrijpt. De 3e dinsdag van de maand van 10u tot 12u.
Voorbereiding op de geboorte in groep met een vroedkundige
Als je meer wilt weten over je zwangerschap en de veranderingen die dat met zich meebrengt, de mechanismen van de bevalling wilt begrijpen en met je familie wilt praten over de komst van je baby, dan worden er door de verloskundigen van het ziekenhuis groepsvoorbereidingssessies op de geboorte georganiseerd (pre- en postnatale yoga, holistische voorbereiding, aquatische voorbereiding, workshop babywearing, zwangerschapsmassage, hypnobirthing).
Deze sessies laten u ook toe uw ervaringen met andere zwangere vrouwen en toekomstige ouders te delen.
De eerste sessie vindt plaats rond week24. We raden je aan om je rond de20e week in te schrijven.
Individuele voorbereiding op de geboorte met een vroedkundige
U kunt zich ook met uw begeleider of co-ouder voorbereiden op de komst van uw baby dankzij vroedvrouwen die op kantoor of bij u thuis overleggen. Van de PEP’s (Parent-Child Partner) van ONE krijg u het boekje voorbereidingen voor de bevalling, waarin alle verloskundigen staan die in ons ziekenhuis werken en die werken en extern voorbereidingen op de geboorte organiseren. U kunt ook de website www.vroedvrouwen.be raadplegen om een vroedvrouw in uw buurt te vinden.
Individuele prenatale kinesitherapiesessies
Vanaf uw 12 weken, staat een team kinesitherapeuten voor u klaar om u te informeren over en voor te bereiden op de verschillende aspecten van de bevalling.
De behandelde onderwerpen zijn:
- preventie en voorbereiding van het lichaam tijdens de zwangerschap
- het vertrek naar de bevallingskamer
- het beheer van de arbeid in de bevallingskamer, met of zonder epidurale
- de bevallingen de posities
- massage en relaxatie van de toekomstige mama.
De toekomstige papa of de persoon die u in de bevallingskamer zal begeleiden kan deelnemen aan deze sessies.
Deze voorbereiding gebeurt enkel individueel en op afspraak.
U kunt ook de aanwezigheid vragen van een kinesitherapeut tijdens de bevalling. De praktische modaliteiten zijn overeen te komen tijdens uw voorbereiding.
Waar? Campus Alexiens/César De Paepe
Kliniek Gynaecologie/Perineologie – 3e verdieping
T. +32 (0)2 535 36 66
T. +32 (0)477 60 54 13
Voorbereiding op een bevalling met een keizersnede
Voor patiënten met een geplande keizersnede. Voor patiënten met een geplande keizersnede. In deze context wordt het geboorteplan, ons zachte protocol en de periode na de bevalling besproken. Er kan een rondleiding door de geboortekamer worden georganiseerd om toekomstige ouders een idee te geven en gerust te stellen voor de geboorte van hun baby.
- Wanneer ? Vanaf 34 weken amenorroe, 1 enkele sessie
- Duur: 1u30
- Waar ? Route 510 A
Algemene voorbereiding op de bevalling
door vroedkundigen 4 sessies met informatie over de fysiologie van de zwangerschap, de bevalling en het postpartum. Ook deze sessies zijn ontspannend met ademhalingsoefeningen en bewegingen voor de zwangerschap en de bevalling Er is een bezoek aan de kraamafdeling en de verloskamer met begeleider voorzien. Groeps- of individuele sessies,begeleiders zijn welkom.
- Wanneer? Vanaf 28 weken.amenorroe. ‘s morgens of ‘s avonds 4 sessies gespreid over 4 weken + 1 sessie na de bevalling.
- Duur: individueel = 1u15, groep = 2u – 2u30
- Waar ? Route 510 A (MIC)
Bezoek aan de verloskamer en de kraamafdeling
Doel van het bezoek is dat toekomstige ouders zich kunnen oriënteren en gerustgesteld zijn voor de geboorte van hun baby.Ze zijnkinderloos.
- Wanneer? Op elk moment tijdens de zwangerschap
- Duur: 1u30
- Waar ? Route 510A (MIC)
Ontdek onze kraamafdeling en de andere ruimtes van de Zwangerschapskliniek met onze virtuele rondleiding.
Aquatische Prenatale raadpleging
4 sessies in het zwembad met ontspan- ningsoefeningen voor de zwangerschap en de bevalling (zonder begeleider).
- Wanneer? Vanaf 30 weken
- Waar ? AFSPRAAK in het zwembad van Brussel-centrum – Vossenplein – Reebokstraat 28 –1000 Brussel
- Neem een badpak en badmuts mee
Hypnobirthing
Individuele of kopple sessies ter voorbereiding op de geboorte, waarbij hypnose wordt gebruikt om je te helpen de bevalling rustiger, natuurlijker en met minder pijn te ervaren.
- Wanneer? Vanaf 26 wekenamenorroe, 4 tot 7 sessies
- Duur: 1u15
- Waar ? Route 510 A (MIC)
Prenatale Yoga
Sessies YOGA voor zwangere vrouwen voor een ontspannen moment met hun baby met eenvoudige houdingen en ademhalingsoefeningen.(zonder begeleider)
- Wanneer? Vanaf 28 weken.amenorroe
- Duur : 1u15
- Waar ? Route 510A (MIC)
Raadpleging borstvoeding
Individuele consultatie over borstvoeding en flesvoeding van de pasgeborene,borstpathologieën tijdens de lactatie, de moeilijkheden bij een eerste borstvoe- ding enz.
Voor wie ? Voor alle vrouwen die meer informatie willen over hoe ze hun kind kunnen voeden, moeilijke ervaring met eerste borstvoeding, borstoperatie enz.
- Waar ? Route 205 – Prenatale raadpleging
Massage voor zwangere vrouwen
Harmoniserende globale massage ter bevordering van het lichamelijk en gees- telijk welzijn tijdens de zwangerschap en in postpartum.
- Wanneer? Op elk momenttijdens de zwangerschap, overdag of ‘s avonds
- Duur 1u
- Waar ? Route 510 A (MIC)
Workshop over het dragen van baby's
Een eenmalige initiatieworkshop over het dragen van uw baby met een demonstratie van de verschillende bestaande systemen. Groepssessie, begeleiders zijn welkom.
- duur 2u
- Waar ? Route 510 A (MIC)
"Ouders worden" workshop
Voor de eerste keer mama en papa?
Neem deel aan onze workshopdagen georganiseerd door de kliniek voor zwangere vrouwen rond de overgang naar ouderschap – krijg vertrouwen in alle rust!
PROGRAMMA
- Eerste handelingen (verschonen, baden, aankleden, inbakeren)
- Een draagdoek gebruiken
- Beginnen met borstvoeding
- De onmisbare rol van de begeleider tijdens de arbeid en bevalling
Volgende data: zaterdag
- 01/02
- 24/05
- 27/09
- 20/12/2025
Uren: van 9u30 tot 16u.
Waar? Aan het FORUM – Hoogestraat 322, 1000 Brussel – Ingang C – Auditorium Bastenie
Tarieven: 33,45 euros
Registratie en informatie: hier online, of bij de receptie van de prenatale kliniek – Route 205 of 02/ 535 47 13
Mindfulnesscyclus: ondersteuning voor perinataal ouderschap
Accueille les (futurs) parents et, s’ils le souhaitent, hun baby. De uitdagingen van het ouderschap vragen om werk op la présence, la patience et la réactivité du parent à ce à quoi confronte le bébé. Door het vermogen te ontwikkelen om hun reactiviteit te moduleren, kunnen ouders hun baby’s helpen om hun eigen manier van zijn te reguleren.
inschrijving voor de cyclus van september 2025
Contact: pleine.conscience@stpierre-bru.be
Inschrijvingen
- Het onthaal van de prenatale consultaties – route 205
- of T. 02/535.47.13 of via de website van het ziekenhuis.