Perineologiekliniek

Men schat dat één vrouw op de drie een aandoening in de perineumstreekheeft (pathologieën van de bekkenbodem) zoals urinaire incontinentie, genitale prolaps, anale incontinentie, ledigingsproblemen (urinair en anaal), sensitieve en seksuele problemen, chronische pijnsyndromen.

Perineologie omvat allebekkenbodemaandoeningen. Vroeger behandelden artsen van verschillende specialiteiten deze pathologieën zonder enige vorm van samenwerking Maar de oorzaken en de bevorderende factoren lopen vaak parallel. Er zijn meerdere anatomische en fysiologische interacties tussen de verschillende organen die zich in diezelfde bekkenbodem bevinden.

In 2006 hebben wij het initiatief genomen om die multidisciplinaire samenwerking uit te bouwen, wat op de lange termijn betere resultaten oplevert. Wij bieden onze patiënten een globale aanpak van hun probleem op één en dezelfde plaats: onze Perineologiekliniek.

 

  • U verliest urine als u een inspanning doet?
  • U hebt de indruk dat uoverdag of ‘s nachts erg vaak moet urineren en/of te laat op het toilet toekomt?
  • Uverliest ongewild ontlasting?
  • U hebt moeilijke ontlasting?
  • U voelt een gewicht of een bolletje ter hoogte van het perineum?
  • U vreest of hebt moeilijkheden in uw seksuele leven?
  • U hebt vulvaire, vaginale of anale pijn?
  • U bent zwanger? U wilt u voorbereiden op de geboorte?
  • U hebt problemen na de bevalling of wilt uw lichaam verzorgen?

Als u last hebt van deze pathologieën, kunt u op onze sessies met onze psycholoog terecht en onze sessies mindfulness.

Wij werken nauw samen met de patiënt en zijn huisarts.

 

De verschillende pathologieën

 

Urinaire inspanningsincontinentie

Men spreekt van «urinaire inspanningscontinentie » als iemand plotses urinelekken heeft bij het hoesten, lachen of het dragen van een last (verhoging van de intra-abdominale druk).

Ze komt voor omdat de spieren van het perineum (bekkenbodem) of de urinebuis verzwakt zijn.

Urine-incontinentie hoort niet bij het normale verouderingsproces. Hygiënisch verband is evenmin een duurzame behandeling.

Er bestaan behandelingen voor urine-incontinentie die het probleem in grote mate kunnen verminderen tot verhelpen:

  • In eerste instantie is de aanbevolen behandeling het versterken van de bekkenbodem (bekkenbodem re-educatie kinesitherapie: leren om het perineum op momenten van verhoogde druk te beheersen.).
  • In tweede instantie, wanneer re-educatie van de bekkenbodem geen bevredigend resultaat heeft opgeleverd, kan, via een chirurgische interventie,een bandje onder de urinebuis geplaatst worden om ze op momenten van verhoogde druk te ondersteunen.

 

Urge-incontinentie

Urinaire aandrang is sterke aandrang om te urineren, zowel overdag als ‘s nachts. Als men zich niet meer kan houden, spreekt men van urge-incontinentie. De twee fenomenen kunnen veroorzaakt worden door een hyperactieve blaas, die te snel en te sterk samentrekt.

De behandeling bestaat in het leren gebruiken van de spieren om, via samentrekkingen, de blaas tot rust te brengen. De blaas kalmeert dan door een reflex. Er bestaan ook medicijnen die bij ernstiger gevallen kunnen voorgeschreven worden.

Als deze twee behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren, kan het injecteren van Botox in de buis overwogen worden of het plaatsen van een sacrale neurostimulator.

Anale incontinentie

Anale incontinentie is het onvermogen om ontlasting en gas op te houden , door verlies van controlevan de kringspier.

Er bestaan verschillende behandelingen die complementair kunnen zijn:

  • Medisch
  • Ano-rectale re-educatie door biofeedback (kine)
  • Chirurgisch

    Constipatie

    Men spreekt van constipatie bij minder dan 3 ontlastingen per week. De ontlasting is hard, moeilijk te produceren, er is het gevoel van onvolledige ontlasting. Constipatie gaat vaak gepaard met een opgezwollen buik, buikpijn en zelfs diarree, of preciezer “valse diarree“.

    Risicofactoren zijn onder meer te weinig lichaamsbeweging, te weinig drinken, onevenwichtige voeding (tekort aan vezels), zwangerschap en het nemen van bepaalde medicijnen.

    Enkele adviezen:

    • Houd uw ontlasting niet op.
    • Neem uw tijd voor de ontlasting.
    • Eet meer vezels (fruit, groenten, bruin brood, granen) en drink veel (minstens 8 glazen per dag).
    • Drink water, fruitsap, soep, thee en andere dranken.
    • Neem niet te veel laxeermiddelen.
    • Beweeg of sport meer.

    Urogenitale en/of rectale prolaps

    Een genitale prolapsus is een verzakking van een of meerdere organen van de bekkenbodem ter hoogte van de vagina. Er kan een verzakking zijn van de blaas, de darm of door baarmoeder. Veel gehoorde klachten zijn het gevoel van een bal ter hoogte van de vulva en een zwaar gevoel in de onderbuik. Als de blaas verzakt is, kunnen er problemen ontstaan om te urineren. Rectocele kan constipatie veroorzaken. Risicofactoren voor genitale prolapsus zijn een zwangerschappen en bevallingen, een chronische hoest, het vaak dragen van zware lasten, zwaarlijvigheid, menopauze enz.

    Seksuologie

    Seksualiteit is een samenspel van het lichaam, het mentale, emoties, de relatie tot zichzelf en anderen, wordt sociaal-cultureel beïnvloed en beperkt zich niet tot de seksuele daad. Ze kan verstoord zijn door gebeurtenissen in het leven die niet rechtstreeks in verband staan met seksualiteit zoals een zwangerschap, bevalling, ziekte, aandoeningen van het perineum, de menopauze, iemand anders leren kennen enz.

    Er zijn ook evenementen in de seksualiteit die tot seksuele ontevredenheid kunnen leiden zoals een verstoord verlangen, moeilijkheden om opgewonden te raken, des intieme pijn, angst, afkeer,schaamte, enz.

    Omdat het parcours van iedereen variabel en wisselend is, kan een luisterend oor en respectvolle ondersteuning een antwoord bieden op vragen, geruststellen en helpen om te evolueren in zijn seksualiteit.

    Perfecte seksualiteit bestaat niet maar je goed voelen in je seksualiteit kan wel.

    Perineale/bekkenpijn

    Er bestaan verschillende types pijn in de pelvi-perineale streek zoals de oppervlakkige vulvaire pijn,oppervlakkige of diepe vaginale pijn, bekkenpijn in het midden van het lichaam of langs een kant.

    Onze specialisten zullen u onderzoeken en met u het traject en/of de bijkomende onderzoeken (echografie, onderzoek door een kinesitherapeut, MRI, EMG enz) bespreken om uw levenskwaliteit te verbeteren.

    Pre- en postnatale kinesitherapie

    Prenatale kinesitherapie

    Prenatale kinesitherapie (of prenatale gymnastiek) bereidt de toekomstige mama mentaal en fysiek op de bevalling voor:

    • De fysieke voorbereiding omvat hoofdzakelijk ademhalingsoefeningen of door fysieke relaxatie. Ze helpt om eventuele kleine problemen die tijdens de zwangerschap kunnen optreden, te voorkomen of te verlichten (lage rugpijn, bekkenpijn, urine-incontinentie, oedeem enz.)
    • De psychologische voorbereiding bestaat uit het aanleren van mentale ontspanning,en inzicht in de werking van het zenuwstelsel. Ze staat ook stil bij de theorie van de geconditioneerde reflexen: « Elke gedachte creëert een gevoel ».

    Het verloop van elke etappe in de bevalling wordt uitvoerig uitgelegd. Zo kan de toekomstige mama de bevalling autonoom leiden. U kunt vanaf de 3e maand zwangerschap met de sessies starten.

    Postnatale kinesitherapie

    Het doel van postnatale kinesitherapie ist de vérifier staat van het perineum te controleren, met de re-educatie te starten indien nodig, de buikspieren te verstevigen (de schuine buikspieren) met de technieken van hypopressieve gymnastiek , en enkele algemene oefeningen om opnieuw in vorm te geraken en uw figuur te herwinnen (borst- en bilspieren).

    Na een bevalling hebben vele vrouwen meerdere pijnen (lage rugpijn, aan het heiligbeen, bekkenpijn, ischias, carpale tunnelsyndroom). Die pijnen kunnen met postnatale kinesitherapie behandeld worden.

    Postnatale kinesitherapie of postnatale gymnastiek bestaat uit:

    • Retroversie-oefeningen bekken.
    • Re-educatie perineum: oefeningen om het perineum te verstevigen met proprioceptief bewustzijn van de perineumstreek (de bekkenbodemspieren verstevigen na een bevalling)
    • Oefeningen in diafragmatische ademhaling gekoppeld aan hypopressieve buikoefeningen.

    Doorgaans wordt aangeraden 4 tot 6 weken na de bevalling met postnatale kinesitherapie te beginnen. Er is een medisch voorschrift voor postnatale kinesitherapie vereist.

    Mindfulness

    Mindfulness is op een bepaalde manier bewust aandacht geven aan het nu, zonder te oordelen over wat men waarneemt.

    Het is een instrument dat dagelijks kan gebruikt worden om fysieke en mentale pijn, te beheersen stress, het aanvaarden van een ziekte, angst voor seksuele betrekkingen dyspareunie, vaginisme, urge-incontinentie, constipatie, anisme, enz.

    Mindfulness vervangt nooit een medische behandeling. Het is een instrument voor het beheersen van stress, fysieke en mentale pijn.

    Afspraak maken

    Cheffe dienst

    Secretariaat

    (niet voor een afspraak)

    Fax

    +32 2 535 34 09

    Ons team

    Sorry, No posts.

    Onze video’s

    Sorry, No posts.
    Ga naar de inhoud