Chirurgie van de knie

De knie is een belangrijk gewricht voor onze dagelijkse activiteiten. Bij jonge, actieve patiënten zijn de meeste aandoeningen van de knie het gevolg van een trauma (verwonding, ongeluk…). Bij oudere patiënten zijn slijtageprocessen zoals artrose vaak de oorzaak. Het chirurgisch team van het UMC Sint-Pieter behandelt knieaandoeningen met snelle, minimaal invasieve behandelingen op maat van de patiënt.

Wat is artroscopie?

Artroscopische chirurgie is een procedure die gebruikt wordt om in een gewricht te kijken. Via een sneetje (ongeveer 0,5 cm) wordt een kleine camera ter grootte van een potlood in het gewricht gebracht. Via een of meerdere sneetjes plaatst de chirurg andere instrumenten in de knie om de letsels te behandelen.

Arthroscopie laat uw chirurg ook toe de rest van uw kniegewricht te inspecteren, op zoek naar sporen van artritis, problemen van het kraakbeen of de ligamenten.

  1. Doet het pijn?

Normaal voel je een minimum aan pijn tijdens de artroscopische chirurgie (onder epidurale anesthesie). Daarvoor zorgt een anesthesist de hele ingreep lang. Achteraf moet je pijnstillers nemen. Het is ook aangeraden om de eerste dagen na de chirurgische ingreep iets kouds tegen je knie te houden en deze omhoog te leggen.

Voor de meeste artroscopische knieoperaties worden de krukken enkel gebruikt voor het comfort. Bij sommige ingrepen kan het echter zo zijn dat je langer krukken moet gebruiken (kruisbandreconstructie en herstel van de meniscussen).

  1. Welke anesthesie?
  • ● Bij algemene anesthesie slaap je tijdens de ingreep. Een anesthesist controleert de hele operatie lang je ademhaling en vitale functies.
    • Bij regionale anesthesie blijven de patiënten wakker tijdens de ingreep.
  1. De complicaties

Deze komen slechts zelden voor. Het gaat daarbij om infecties, intra-articulaire bloedingen, aderontstekingen, longembolieën en het compartimentsyndroom. De waarschuwingssignalen zijn goed bekend en zorgen ervoor dat er snel gehandeld kan worden zodra de eerste symptomen zich voordoen.

  1. Het herstel na de operatie

Patiënten die een artroscopische ingreep hebben ondergaan voor een gescheurde meniscus kunnen hun normale activiteiten snel hervatten (na enkele dagen of zelfs na een lang weekend). Indien een deel van de meniscus is verwijderd (gedeeltelijke meniscectomie), zijn er doorgaans weinig beperkingen op vlak van activiteit: de patiënten mogen normaal lopen zolang ze geen pijn hebben.

Bij de meeste meniscectomieën mogen de patiënten hun activiteiten hervatten op basis van wat ze verdragen: de meeste patiënten lopen na enkele dagen/een week, joggen na een maand en sporten weer na vier à acht weken.

Je arts zal je een specifiek revalidatieschema meegeven, want het kan dat je knie langer beschermd moet worden.

Ligamentletsels

Ligamenten verbinden de beenderen van de knie. Vier gewrichtsbanden houden de benen als koorden bijeen en staan in voor het behoud van de stabiliteit van de knie.

De collaterale of zijdelingse gewrichtsbanden zijn aan de zijkanten van de knie gelegen. Er is een binnenste (mediaal) collaterale gewrichtsband en een buitenste (laterale) collaterale gewrichtsband. Ze controleren de zijdelingse bewegingen van de knie en beschermen tegen atypische/ongebruikelijke bewegingen. De kruisbanden liggen centraal in de knie. Ze kruisen elkaar en vormen een “X”. Ze controleren de voor- en achterwaartse bewegingen van de knie.De stabiliteit van de knie is afhankelijk van de integriteit van deze ligamenten.

Een knieverstuiking is een min of meer zware aantasting van elk ligament. We spreken van een goedaardige verstuiking wanneer een van de twee collaterale gewrichtsbanden verlengd is, d.w.z. dat de vezels uitgerokken zijn zonder scheur. Bij een gemiddeld zware verstuiking is een van de twee collaterale gewrichtsbanden gescheurd. In dat stadium is er laxiteit (losheid) van de knie, wat met een klinisch onderzoek kan opgespoord worden. Bij zware verstuikingen is één of zijn de twee kruisbanden gescheurd, min of meer gerelateerd aan een letsel van de collaterale gewrichtsbanden.

Osteotomie

  1. Chirurgische procedure

Een osteotomie-operatie van de knie duurt doorgaans 1 tot 2 uur.

Uw chirurg maakt een snee over de voorzijde van de knie, beginnend onder de knieschijf. Aan de hand van geleidepennen plaatst hij een wig. Met een oscillerende zaag snijdt hij langs de geleidepennen en verwijdert een driehoekig stuk bot. Hij bevestigt de 2 botsegmenten met een plaat en schroeven om ze tot de genezing op hun plaats te houden.

  1. Herstel na de operatie

Afhankelijk van de complexiteit van de operatie en je herstelvermogen moet je één à twee nachten in het ziekenhuis blijven. Je zal ongeveer twee maanden krukken moeten gebruiken, zodat je bot goed geneest. De revalidatie kan meerdere weken duren en omvat oefeningen om:

  • ● je dijspieren te verstevigen (quadriceps);
  • ● het bewegingsbereik van je knie vergroten.

Soms wordt het bot ondersteund met een spalk terwijl het geneest.

Knieprotheses

Deze interventies zijn voorbehouden voor patiënten met artrose van de knie. Doorgaans betreft het patiënten die ouder zijn dan 60 jaar. Pijn is de belangrijkste aanwijzing om een knieprothese te plaatsen. We kunnen een deel van de knie vervangen (unicompartimentele prothese) of het hele gewricht (totale prothese).

  1. Hoe verloopt een knieprothese-operatie?

De operatie gebeurt onder algemene anesthesie of rachianesthesie (ruggenprik). Aan de voorzijde van de knie wordt een snee van 8 tot 12 cm gemaakt. De aangetaste gewrichtsvlakken worden verwijderd en vervangen door een prothese.

  1. Herstel

Gemiddeld blijf je vijf à zeven dagen in het ziekenhuis, nadat je een knieorthese hebt gekregen.

Patiënten beginnen het gewricht de dag na de chirurgische ingreep weer te bewegen. In het begin lopen ze met behulp van een loopbrug. Vervolgens wordt een loophulpmiddel – krukken bijvoorbeeld – gebruikt, totdat de knie in staat is om het lichaamsgewicht te dragen. Na ongeveer zes weken kunnen de meeste patiënten comfortabel wandelen met minimale begeleiding. Zodra ze hun spierkracht weer opgebouwd hebben, kunnen patiënten met een knieprothese de meeste activiteiten doen (hardlopen en springen worden echter afgeraden).

Afspraak maken

Chef dienst

Secretariaat

(niet voor een afspraak)

Fax

+32 2 535 32 58

Ons team

Sorry, No posts.

Onze brochures

Sorry, No posts.

Onze video’s

Sorry, No posts.
Ga naar de inhoud