CeMAViE: Medisch Centrum voor slachtoffers van Vrouwelijke Genitale Verminking

Multidisciplinair Centrum gespecialiseerd in de begeleiding van vrouwen met psychische, seksuele en/of fysieke klachten ten gevolge van Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV)

Wat is Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV)?


De term ‘Vrouwelijke Genitale Verminking’ (VGV) verwijst naar alle ingrepen die leiden tot gedeeltelijke of volledige verwijdering van de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen of andere verwondingen van de vrouwelijke genitale organen om niet-medische redenen (WHO 2008). VGV is een vorm van gendergerelateerd geweld, een schending van de mensenrechten en een inbreuk op de seksuele, geestelijke en lichamelijke gezondheid van vrouwen.

 

Wat zijn de gevolgen van Vrouwelijke Genitale Verminking?

Vrouwelijke genitale verminking kan grote gevolgen hebben voor het leven van vrouwen. Er zijn onmiddellijke gevolgen (bloedingen, infecties, psychologisch trauma, overlijden) en gevolgen op middellange en lange termijn (gebrek aan zelfvertrouwen, pijn, moeilijkheden in verband met de seksualiteit, terugkerende infecties en complicaties tijdens de bevalling).

Multidisciplinaire begeleiding bij CeMAViE


Het zorgaanbod is gebaseerd op een multidisciplinaire aanpak.
Het doel is om voor elke vrouw een individueel zorgtraject aan te bieden. Een verloskundige, een seksuologe, een psychologe en een gynaecoloog onderzoeken in team-verband elke zorgvraag.

De seksuologische begeleiding stelt vrouwen in staat zich tot zelfontplooiing, de ontwikkeling van seksueel genot en de pijn die vaak aanwezig is tijdens seksuele contacten te laten wegebben.

Het doel van de psychologische begeleidingen is om, aan de hand van de levensweg van de vrouw, worden haar vaardigheden in kaart gebracht en wordt het gevoel van eigenwaarde versterkt. Er wordt geprobeerd een gevoel van veiligheid te ontwikkelen en de vrouw te helpen omgaan met de emoties die haar vroere of huidige ervaringen oproepen.

Sinds1 maart 2014 wordt de behandeling volledig vergoed door de mutualiteit, inclusief een clitorisreconstructie.

Chirurgische behandeling van vrouwelijke genitale verminking

  • Desinfibulatie

Bij een infibulatie worden de schaamlippen deels of quasi volledig verwijderd en vervolgens aan elkaar gehecht zodat er uiteindelijk maar een kleine toegang naar de vagina overblijft. Bij een desinfibulatie wordt die toegang tot de vagina terug open gemaakt zodat deze opnieuw toegankelijk wordt. De binnenste schaamlippen worden hierbij in de mate van het mogelijke hersteld.Het finale resultaat zal afhankelijk zijn van wat destijds verwijderd werd (clitoris, binnenste schaamlippen)..

  • Behandeling van cysten

Als complicatie van vrouwelijke genitale verminking treedt frequent cystevorming op. Deze cysten kunnen chirurgisch worden verwijderd.

  • Reconstructie van de clitoris

De clitoris meet 8 tot 10 cm. Tijdens de besnijdenis wordt het zichtbare deel (de glans van de clitoris) aangetast. Bij veel vrouwen is het overgebleven, niet zichtbare stuk van de clitoris toch nog gevoelig en kan nog altijd worden gestimuleerd tijdens uitwendige strelingen of tijdens een penetratie.

Bij een clitorisreconstructie wordt geprobeerd het overgebleven deel van de clitoris opnieuw zichtbaar te maken. Deze ingreep is doeltreffend gebleken om de lichamelijke integriteit van de patiënt te herstellen wanneer zij dit nodig acht. In sommige gevallen kan de clitorale functie ook worden hersteld.

 

CeMAViE staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin Mathilde.

 

Meer info: gams.be

Meer info

Dienstrooster: Dinsdag 8u30 – 12u30

Adres: Hoogstraat 320 1000 Brussel

Afspraak maken

Cheffe dienst

Secretariaat

(niet voor een afspraak)

Fax

+32 2 535 34 09

Ons team

Sorry, No posts.

Onze video’s

Sorry, No posts.
Ga naar de inhoud