Infectiologie

De dienst Infectiologie: een referentiecentrum in binnen- en buitenland

De dienst telt verschillende vakdomeinen:

De afdeling Infectiologie bestaat uit twee opname-eenheden van 15 kamers met dezelfde multidisciplinaire ondersteuning als de raadpleging.

Apenpokkenvirus (monkeypox)

Alles wat u moet weten, leest u hier

Referentiecentrum voor HIV/AIDS : CETIM

Belangrijkste referentiecentrum van België, met meer dan 20 jaar ervaring en meer dan 2.500 patiënten. Erkend centrum door het RIZIV, waardoor de patiënt gratis sociale, psychologische, diëtetische en seksuologische hulp kan krijgen. Multidisciplinair medisch team met specialisten in infectieziekten, hepatologen, gynaecologen, psychiaters, enz. Onderzoekseenheid met internationale faam op het vlak van hiv, dat fase I-, II-, III- en IV-onderzoeken uitvoert.

Referentiecentrum voor tuberculose.

Isolatie-verpleegafdeling (15 bedden); Behandeling van multiresistente tuberculose. Lange termijn afdeling Gustave Derscheid. In samenwerking met VRGT en FARES.

Nationaal referentiecentrum voor hoogbesmettelijke ziekten.

A/H1N1

SARS, COVID-19

vogelgriep

Hospitaalhygiëne

Beheer van ziekenhuishygiëne en antibioticabeleid binnen het ziekenhuis

 • Twee hospitalisatie-eenheden van elk 15 bedden.
  Eenpersoonskamers met een luchtsluis maken de isolatie mogelijk van patiënten met een hoog risico op infectie of besmettelijke ziekten.

Travel and Vaccine Clinic

  Samen met het Antwerpse ITM is het een van de twee belangrijkste structuren in het land geworden op het gebied van reisadvies en hulp bij terugkeer in geval van problemen. De Travel and Vaccine Clinic van het UMC Sint-Pieter, is ontstaan in 1991, toen het Vaccinatiecentrum van het Ministerie van Volksgezondheid in Brussel werd gesloten.

  Sindsdien breidde de vakgebieden van de Travel and Vaccine Clinic zich verder uit. Tegenwoordig bestaat de Travel and Vaccine Clinic uit een team van huisartsen, specialisten op het gebied van infectieziekten, kinderartsen en verplegend personeel dat gespecialiseerd is in de verzorging van patiënten op het gebied van vaccinologie, preventie en tropische ziekten. Ze genoten allemaal een bijkomende opleiding in tropengeneeskunde en/of hebben praktijkervaring in ontwikkelingslanden.

  ELISA centrum

  Gratis en anonieme HIV-test.
  Dépistage des autres maladies sexuellement transmissibles. Een eenheid voor opvolging van seksueel overdraagbare aandoeningen zal haar deuren openen.

  S-Clinic

  De S clinic : een gespecialiseerde consultatie betreffende seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA).

  Kliniek voor seksueel overdraagbare aandoeningen

   

  Opleiding en universitaire activiteiten

  Professor Nicolas Dauby is cursustitularis Infectieziekten voor 1ste Masterstudenten aan de ULB. Professor Nicolas Dauby is ook stagebegeleider voor de graduaatsopleidingen (studenten) en postgraduaatsopleidingen in de interne geneeskunde (ULB).

  Programma voor permanente opleiding over HIV-besmetting.

  Met om de drie maanden een multidisciplinair seminar, een jaarlijkse opleidingsdag, workshops over specifieke onderwerpen, medische symposia, cursussen voor artsen, enz.

  Studenten worden begeleid door Dr. Marie-Christine Payen.

  Opvolging van stagiaire geneesheren

  • van de l’ULB, in opleiding Infectiologie
  • in het kader van de studiebeurzen van EACS (European Aids Clinical Society)
  • om programma’s uit te werken die de toegang tot antiretrovirale behandelingen in ontwikkelingslanden vergemakkelijken.

  De stagiaire geneeskunde (PG) in infectiologie worden begeleid door Dr. Déborah Konopnicki

  Het dienstsecretariaat is bereikbaar op 02 535 41 30. Het secretariaat deelt geen patiënteninformatie.

  Afspraak maken

  Cheffe dienst

  (niet voor een afspraak)

  Fax

  +32 2 535 36 14

  Ons team

  Onze brochures

  Sorry, No posts.

  Onze video’s

  Sorry, No posts.
  Ga naar de inhoud