Rookvrij ziekenhuis

Professionele medewerkers – dokters en psychologen – van ons centrum bieden een luisterend oor om u te steunen bij het stoppen met roken. Het CHR biedt individuele raadplegingen en , eventueel, hulpsessies in groep. Er zal een nauwe samenwerking zijn tussen ons centrum en uw huisarts. Er zal een nauwe samenwerking tot stand worden gebracht tussen ons centrum en uw arts.

Verantwoordelijkheid en Medewerking

 

Een gezonde omgeving is de verantwoordelijkheid van ons allemaal en heeft ieders medewerking nodig.

De gezondheidsdiensten, en meer bepaald de ziekenhuizen, hebben een voorbeeldfunctie in de strijd tegen tabaksgebruik en moeten waarschuwen voor de schadelijke gevolgen op gezondheidsgebied. Deze verplichting houdt niet alleen in dat we zorgen voor een rookvrije omgeving om de niet-rokers te beschermen, maar eveneens actieve steun aanbieden aan rokers tijdens de ontwenningsfase. Dit geldt zowel voor de patiënten als voor het personeel.

De directie beseft dat het een moeilijke taak is om een instelling die tabaksgebuik tolereerde en het personeel toeliet te roken te transformeren naar een rookvrij ziekenhuis. Daarvoor is een constante inspanning en een inzet op lange termijn vereist.

Omdat het UMC Sint-Pieter het tabaksgebruik efficiënt wil bestrijden en zijn rol van gezondheidspromotor ten volle wil spelen, is het UMC in januari 2008 lid geworden van het Europees netwerk van rookvrije ziekenhuizen. In aansluiting hierop werd ook een comité ter preventie van tabaksverbruik opgericht dat een daadkrachtige politiek heeft ontwikkeld om af te kicken van tabaksverslaving en bestemd is voor patiënten die roken en wensen te stoppen tijdens en/of na hun behandeling in het ziekenhuis.
Wie dat wenst, kan genieten van medische, psychologische of geneeskrachtige zorgen.

Ga naar de inhoud