Menopauzekliniek

De menopauze beslaat een aanzienlijk deel van het leven van een vrouw.De symptomen kunnen ernstig zijn en de levenskwaliteit aanzienlijk verminderen. Ze kunnen ook het professionele leven negatief beïnvloeden.

De eierstokken produceren geen vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogeen en progesteron) meer, waardoor de menstruatie stopt. Eén jaar na de laatste menstruatie spreken we van de menopauze. Toch verschijnen er al symptomen voordat dit punt bereikt is. Dat Dat is de perimenopauze.

De levensverwachting van vrouwen blijft stijgen, maar de gemiddelde leeftijd voor de perimenopauze (47 jaar) en de menopauze (51 jaar) verandert niet. De menopauze beslaat dus een derde van het leven van een vrouw.

 

Welke symptomen zijn verbonden aan de perimenopauze en de menopauze?

Bij de perimenopauze beginnen er zich problemen met de cyclus voor te doen: de cycli kunnen eerst korter en talrijker, en vervolgens onregelmatiger en langer worden. Tijdens deze periode verschijnen er ook al andere symptomen.

De typische symptomen van de perimenopauze en de menopauze zijn opvliegers, nachtzweten, vermoeidheid, prikkelbaarheid, vaginale droogte, verlaagd libido, urologische problemen, gewrichtspijn, …

De menopauze beslaat een aanzienlijk deel van het leven van een vrouw. De symptomen kunnen ernstig zijn en de levenskwaliteit aanzienlijk verminderen. Ze kunnen ook het professionele levennegatief beïnvloeden.
De aanpak van menopauze en de preventie van de ziekten hieraan verbonden, zijn een volwaardige specialiteit in voortdurende evolutie. Een gespecialiseerd team is dus primordiaal.

Aangeboden behandeling

Ons gespecialiseerd team stelt een globale en persoonlijke aanpak voor.
De raadplegingen en de aanvullende onderzoeken (mammografie, bloedafname, botdensitometrie, gespecialiseerd advies, …) worden gegroepeerd om deverplaatsingen te minimaliseren en om een volledige check-up te verkrijgen in eenbeperkte tijd.

Onze objectieven:

  • Luisteren naar de vragen en klachten;
  • De reden voor de problemen
    • die men ervaart uitleggen
    • De verschillende therapeutische opties voor elk symptoom uitleggen. Wij zetten de voor- en de nadelen van een hormoonbehandeling in perspectief en stellenalternatieve behandelingenvoor;
  • Hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose, depressie, borstkanker of gynaecologische kankers voorkomen
  • In het geval een van die aandoeningen zich voordoet, onze patiëntes bij hun behandeling begeleiden.

Praktisch

Bij het maken van een afspraak voor de raadpleging menopauze, zal u gevraagd worden of u onlangs aanvullende onderzoeken heeft gedaan (bloedafname, mammografie, meting botdensiteit, enz.).

  • indien ja, zal u gevraagd worden om de resultaten mee te nemen.
  • indien niet, zal u voorgesteld worden om een bloedafname te doen voor de raadpleging en/of een mammografie in de borstkliniek op de dag van uw afspraak op de raadpleging menopauze.

Indien u wenst, kan u ook het onderhoud met de arts afwachten alvorens de onderzoeken te plannen.

Onze medewerkers

Om onze verschillende doelstellingen waar te maken, werken wij nauw samen met de Perineologiekliniek (behandeling van uro-dynamische en spijsverteringsproblemen), de Borstkliniek (opsporing, genetische testen, behandeling van borstkanker), de diensten Reumatologie en Cardiologie.

Diëtische of psychologische begeleiding is ook mogelijk.

 

Afspraak maken

Cheffe dienst

Secretariaat

(niet voor een afspraak)

Fax

+32 2 535 34 09

Ons team

Sorry, No posts.

Onze brochures

Sorry, No posts.

Onze video’s

Sorry, No posts.
Ga naar de inhoud