Lipoedeem

Het lipoedeem is een ziekte van het vetweefsel met een lymfatische component, die over het algemeen enkel bij vrouwen voorkomt. Ongeveer 11% van de vrouwelijke populatie heeft een minder of meer ernstige vorm van lipoedeem.

het lipoedeem, een weinig gekende aandoening

Deze pathologie werd geruime tijd genegeerd door de medische wereld en werd afgedaan als een “gynoïde” vorm van obesitas. Vandaag de dag werken verschillende teams van wetenschappers en clinici, waaronder deze van de Kliniek voor Lymfologie van Brussel, met veel meer aandacht rondom deze ziekte die een enorme impact heeft op de levenskwaliteit van de patiënt.

 

Karakteristieken van lipoedeem

Het lipoedeem ontwikkelt zich traag maar progressief vanaf de puberteit en toont zijn specifieke kenmerken tussen de tweede en derde levensdecade. Vanaf dan evolueert de ziekte met een wisselend tempo (zie figuur hieronder) waarbij ze soms als zeer invaliderend ervaren kan worden.

Het lipoedeem kenmerkt zich door een karakteristieke morfologische verdeling van het vetweefsel en specifieke klinische tekens en mag niet verward worden met obesitas.

Bij de twee eerste stadia van de ziekte zijn de enkels en voeten niet aangetast (zie figuur hierboven).

Bij lipoedeempatiënten bevat het vetweefsel veel gesequesteerd vrij vocht tussenin de vetlobuliv, die het gevoel geven van kleine ‘pingpong’ balletjes tussen de vingers van de onderzoeker bij het klinisch onderzoek Deze patiënten hebben een fragiliteit van de oppervlakkige microcirculatie,hun huid is bleek en fragiel, en bij het minste trauma ontwikkelen ze kleine bloeduitstortingen.

 

Behandeling van lipoedeem

De Kliniek voor Lymfologie van Brussel begeleidt lipoedeem patiënten in hun therapeutische behandelplan.

In tegenstelling tot obesitas, reageert het vetweefsel van deze patiënten maar matig op fysische activiteit en een gecontroleerd dieet. Zelfs bariatrische chirurgie heeft een gelimiteerd effect bij deze patiënten. De complexiteit van de aandoening kan de patiënten daarom ook ontmoedigen.

Het volume van boven- en onderbenen reageert daarentegen erg goed op spieroefeningen onder multicomponent verbanden. Een deel van het gesequestreerd vrij vocht wordt daardoor vrijgezet en geëvacueerd.

De kinesitherapeutische behandeling kan vervolledigd worden door middel van een lipo-aspiration/liposculptuur om de trochanter zone en de bilregio opnieuw uit te tekenen.

Afspraak maken

Chef dienst

Secretariaat

(niet voor een afspraak)

Fax

Onze sites voor consultatie

Hallepoort

105 rue aux Laines
1000 Bruxelles

Alexiens / César de Paepe

13 rue des Alexiens
1000 Bruxelles

Ons team

Sorry, No posts.

Onze brochures

Sorry, No posts.

Onze video’s

Sorry, No posts.
Ga naar de inhoud