Spoedgevallen

Diensthoofd | Dr Magali BARTIAUX

Elk jaar maken zo'n 85 000 patiënten hun doortocht langs de dienst spoedgevallen.


De Dienst Spoedgevallen en de M.U.G. (Mobiele Urgentie- en reanimatieGroep) zijn beschibaar via 290, Hoogestraat, 1000 Brussel, op het gelijkvloers van het gebouw 600 gelegen en groeperen de zware eenheden (eenheden voor de reanimatie, de operatiezalen, ...).

De Dienst Spoedgevallen groepeert op administratief vlak de twee spoedklinieken voor pediatrie en volwassenen met, voor kwesties inzake bevoegdheden, verschillende populaties en pathologiën, een afzonderlijk medisch en verplegend personeel voor de twee disciplines.

De dienst onthaalt 24/24 uur alle soorten pathologiën en alle heelkundige, medische, cardiologische, gynaecologische, pediatrische, psychiatrische, oftalmologische, stomatologische of andere gevallen.

De dienst is onder meer uitgerust met een eerstelijnsonthaal, twee zalen voor reanimatie (één voor de kinderafdeling en één voor volwassenen), een tandartspraktijk, een oftalmologische onderzoekskamer, een gynaecologische onderzoekskamer en een radiologiekamer.

Alle onderzoekszalen laten een permanente bewaking toe, onder meer voor de hartpatiënten, die er worden opgenomen. De dienst beschikt over een sector van specifieke zorgen voor acute hartinfarcten, hersenbloedingen en zwaargewonden.

De M.U.G. brengt voornamelijk zware hartziekten, gynaecologische en pediatrische pathologieën  (polytraumatismen) naar de spoedopnamen.

Bovendien laat een tijdelijke hospitalisatie van 8 bedden toe om de observatie te verrichten in omstandigheden die comfortabeler zijn voor de patiënten waarvan de pathologie bij het onthaal moeilijk vast te stellen is.

Het psychiatrisch team van de Spoedgevallen behandelt zo'n 4 000 gevallen en geeft advies op aanvraag van het parket (in observatie) en vangt de patiënten op die te maken hebben met posttraumatische stress.

 

De oftalmologische spoedgevallen

orden 24u/24 behandeld. Niettegenstaande is er slechts een oftalmoloog met wachtdienst aanwezig :

  • Tijdens de week: van 08 tot 16u30 op de raadpleging oftalmologie, ingang Wolstraat.
  • 's Avonds: op de spoedgevallendienst, van 18 tot 20 uur.
  • Tijdens het weekend en op feestdagen: op de spoedgevallendienst, van 10u tot 12u en van 18u tot 20u.

Buiten deze uren worden de patiënten behandeld door een urgentie-arts die, indien dit nodig blijkt, telefonisch contact kan opnemen met een oftalmoloog.