De Interdisciplinaire Geheugenkliniek groepeert alle specialismen die nodig zijn voor de behandeling van neurodegeneratieve ziekten die het geheugen of andere cognitieve vermogens aantasten.


Dankzij de vooruitgang van de geneeskunde blijft de levensverwachting stijgen. Dat gaat gepaard met een toename van ziektes verbonden aan leeftijd, met name de zogeheten neurodegeneratieve ziektes zoals geheugenstoornissen.

Een vroege diagnose van cognitieve stoornissen is zeer belangrijk:

  • om sommige symptomatische stoornissen te behandelen of zelfs te genezen: vasculaire dementie, depressies, een tekort aan sommige vitamines, infectieziekten, normale drukhydrocefalie enz.
  • Degeneratieve dementie, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, kan niet genezen worden. Een vroege multidisciplinaire behandeling van de patiënten en hun helpers is echter heel belangrijk om de risicofactoren te verminderen, complicaties te vermijden en de toekomst van de patiënt en zijn omgeving beter te kunnen plannen.

Ons team bestaat uit artsen gespecialiseerd in neurologie, geriatrie en psychiatrie en een team paramedici (neuropsychologen,  ergo- en kinesitherapeuten, logopedisten, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers). Het behandelt patiënten van elke leeftijd met progressieve geheugen- of cognitieve stoornissen, opgemerkt door de omgeving, de behandelend arts of de patiënt zelf.

Onze behandeling begint met een afspraak voor opsporingsonderzoeken. Vervolgens wordt een bilan opgemaakt  (geprogrammeerd in functie van de behoeften van de patiënt). Na de resultaten besproken te hebben, stellen wij eventueel een therapeutisch plan op en de opvolging op de langere termijn.


Uurroosters disponibles

  Maa Din Woe Don Vri Zat
Voormiddag            
Namiddag            

Verantwoordelijken van het medische team

  • Jean-Philippe Praet
    Jean-Philippe Praet Geriatrie
  • Joachim Schulz
    Joachim Schulz Neurologie