Neonatal Individual Developmental Care and Assessment Program

Programma voor ontwikkelingszorg met een individuele, familiale en omgevingsgerichte  benadering van de baby vanaf zijn geboorte.


Dankzij de vooruitgang van de perinatale en neonatale geneeskunde kunnen steeds meer kinderen met een laag gewicht gered worden (geboortegewicht van minder dan 1,5kg). Dat levensbehoud gaat in 15 tot 25% van de gevallen gepaard met neurosensoriële of mentale sequellen. Belangrijke factoren voor de verdere evolutie zijn de zwangerschapsduur, het geboortegewicht en de ziekten van de baby.

Recent werden de negatieve gevolgen van stress en pijn op de gehospitaliseerde nieuwgeborene aangetoond.

De vroegtijdige zorg voor ontwikkeling is een globale aanpak om die stress te verminderen. De omgeving (licht en geluid) en de interventies van het medisch personeel worden aan de gevoeligheden en noden van de baby aangepast en er is een belangrijke samenwerking met de ouders.

Het NIDCAP programma past in deze omgevingsgerichte, individuele en familiale benadering van het kind van bij zijn geboorte.

In de praktijk betekent dit dat de zorgen zo georganiseerd worden dat ze het tolerantieniveau van het kind voor interventies en zijn slaapfases eerbiedigen. De soepele werkuren zijn eerder op het ritme van de pasgeborene dan het ritme van de verzorgenden afgestemd. Er worden specifieke ondersteunende technieken gebruikt. Het kangoeroeën van de baby wordt zo veel als mogelijk aangemoedigd. Er wordt bijzondere aandacht geschonken aan de pijn. De vorming van de verzorgenden in het “lezen” van het gedrag van de baby heeft het toepassen van zeer efficiënte protocollen voor pijnbehandeling mogelijk gemaakt.


Uurroosters disponibles

  Maa Din Woe Don Vri Zat
Hallepoort - - - - - -
César De Paepe - - - - - -

Verantwoordelijken van het medische team

  • Marie Tackoen
    Marie Tackoen Neonatologie Pediatrie