Voorkomen van vrouwelijke genitale verminking

Wanneer kleine/jonge meisjes op reis vertrekken naar een land waar vrouwelijke genitale verminking voorkomt, wordt er met de ouder(s) over het onderwerp gepraat.


De gezondheidswerkers van de Travel & Vaccine Clinic zijn gevoelig voor deze problematiek en werken met de Groep voor de afschaffing van vrouwelijke genitale verminking, GAMS, samen.  (http://www.strategiesconcertees-mgf.be/nl/) Zij gebruiken de instrumenten die deze vereniging aanreikt om tijdens de raadpleging over VGV te spreken.

Prevalentie en verspreiding VGV (bron: website GAMS)

Ondanks onvolledige gegevens over de betrokken landen, is seksuele mutilatie vastgesteld in 33 landen, waaronder 28 Sub-Saharische landen,  meerdere landen van het Arabisch schiereiland en in Azië (Indonesië). Zoals u op onderstaande afbeelding kunt zien, is de frequentie van VGV zeer verschillend per land: 99% in Somalië maar minder dan 5% in Oeganda. De verspreiding varieert naargelang de streek en sociale groepen.

  • Besnijdenis wordt vooral in West-Afrika beoefend (Benin, Burkina Faso, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Ivoorkust,  Gambia, Noord-Ghana, Guinee-Bissau,  Guinee-Conakry, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Togo en Tchad), maar ook in Kenia, Oeganda en Tanzania.
  • Infibulatie wordt toegepast in de Hoorn van Afrika (Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Somalië), Egypte, Soedan, het zuiden van het Arabisch Schiereiland.

In sommige landen (Egypte, Mali, Nigeria en Senegal) komen beide vormen van VGV voor.