Voorbereiding reizen

Raadgevingen aan reizigers vóór hun vertrek


Vanaf dinsdag 21/09/2021 biedt de Travel & Vaccine Clinic ook het COVID-vaccin aan als onderdeel van de lijst met beschikbare vaccins voor patiënten die zich voorbereiden op een reis.

Reizen: wat is er nieuw sinds 19 april

Wij ontvangen patiënten enkel op afspraak en raden u aan 
minstens een maand voor uw vertrek een afspraak te maken:

  • u vermijdt zo lange wachttijden
  • er is meer tijd om over uw eventuele gezondheidsproblemen, preventie en vaccins te spreken.

Vaccins

Alle vaccins (inbegrepen tegen rabiës (hondsdolheid), Japanse encefalitis of Europese tekenencefalitis) zijn ter plaatse beschikbaar. Een vaccinatieboekje wordt verstrekt na de vaccinatie.

Aanbevelingen

Aanbevelingen - onder andere ook op vlak van malaria en diarree - zijn vertaald via voorschriften en vermeld in diverse informatiebrochures die we ter beschikking stellen :

  • een stripverhaal (we zijn in België!) met een uitvoerige woordenlijst van de voornaamste problemen en van de reisapotheek;
  • het Passeport Santé (van Question Santé);
  • een uitvoerig document over malaria en diarree;
  • foldertjes over andere ziekten.

Let op: Voor avontuurlijke reizen, langdurige reizen of meerdere landen, reizen voor meerdere personen of groepen,.... gelieve bij voorkeur een afspraak te maken minimum 15 dagen tot 1 maand voor de vertrekdatum.

Hepatitis A

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een virus. De symptomen zijn misselijkheid, min of meer zware vermoeidheid (die weken kan duren), verminderde eetlust, ongesteldheid, braken en geelzucht.

Hepatitis B

Hepatitis B is een ziekte die door een uiterst besmettelijk virus wordt veroorzaakt en via lichaamsvloeistoffen zoals bloed en sperma van de ene mens op de andere wordt overgedragen.

Tetanus

Tetanus wordt door de bacterie Clostridum tetani veroorzaakt die aanwezig is in de darmen van planteneters en in de grond, waar ze zeer resistent is.

Difterie

Difterie wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium diphteria.  Zij produceert een zeer krachtige gifstof die de meeste organen en vooral het hart en het zenuwstelsel aanvalt. Je kunt in veel landen besmet raken met difterie en dus niet alleen in derdewereldlanden.

Poliomyelitis

Poliomyelitis (polio) wordt door een erg besmettelijk virus veroorzaakt dat tot progressieve verlamming kan leiden met soms de dood of blijvende neurologische restletsels tot gevolg. Het virus leeft in de darm. De overdracht gebeurt via faeco-orale weg bij het drinken van water dat met ontlasting besmet is of het eten van rauwe groenten en fruit die ermee besproeid zijn.

Mazelen

Er bestaat een gecombineerd vaccin tegen bof, mazelen en rubella. Van de drie ziektes waartegen dit vaccin beschermt, bespreken we de mazelen, want het meest relevant voor reizigers.

Mazelen worden veroorzaakt door een virus. De eerste verschijnselen zijn koorts, een lopende neus, zwaar hoesten en conjunctivitis (oogbindvliesontsteking). Pas daarna verschijnt de karakteristieke huiduitslag.

Buiktyfus

De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella typhi. De overdracht gebeurt via besmet voedsel of water. De symptomen zijn hoge koorts en een uitgesproken malaisegevoel. In het begin is de zieke vaak geconstipeerd. Diarree kan pas later optreden.

Schistosomiasis

Is een parasiet die voor zijn complexe levensloop waterslakken als tussengastheer gebruikt. Hij leeft in kalme zoetwaters (afsluitdijken, vijvers, meren, brede rivieren…veelal omzoomd met riet of rotsen).

Meningitis

Het gaat om meningitis veroorzaakt door de bacterie meningokok  die elk jaar, in min of meer intensieve golven, in Sub-Saharisch Afrika opduikt. De meningitisperiode duurt van eind november tot eind juni.  Enkel reizigers die in die periode nauw in contact komen met de plaatselijke bevolking of er meer dan een maand verblijven, lopen risico.

Centraal-Europese tekenencefalitis

Is een virus dat wordt overgedragen door de beet van teken die in meerdere bosrijke streken van Centraal-Europa voorkomen (waaronder Duitsland en Oostenrijk). De infectie kan bij sommige personen een ernstige hersenontsteking (encefalitis) veroorzaken met mogelijke neurologische restletsels. Tekenbeten komen voor tijdens wandelingen (scouts, oriëntatieloop…) tussen kreupelhout, hoog  gras....

Japanse encefalitis

Wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgebracht door de beet van sommige muggen die ’s nachts actief zijn (zoals de muggen die malaria overbrengen). Het is een ziekte van het platteland in zones met rijstvelden en varkenshouderijen.

Reizigersdiarree

Is het meest voorkomende gezondheidsprobleem. 30 tot 60 % van de reizigers die 2-3 weken in een tropisch gebied verblijven, hebben er last van.  Reizigersdiarree kan veroorzaakt worden door bacteriën, parasieten of virussen.

Hondsdolheid

Dit virus wordt via een beet of contact via de slijmvliezen door het speeksel van besmette zoogdieren overgebracht. Op reis zijn dat meestal honden, katten en apen. Wanneer de ziekte uitbreekt (na enkele weken of maanden) leidt ze altijd tot overlijden omdat de hersenen zijn aangetast.

Malaria

Malaria wordt veroorzaakt door de parasiet  plasmodium waarvan er 4 soorten bestaan. Slechts een daarvan geeft het ernstige ziektebeloop waarbij koorts, rillingen en spierpijn tot een beschadiging van de organen zoals de nieren en de hersenen kan leiden, wat soms tot een coma leidt en vervolgens de dood.

Knokkelkoorts

Deze virale ziekte wordt door dezelfde muggen overgebracht als zij die gele koorts veroorzaken en enkel overdag steken.

Gele koorts

Gele koorts is een virale ziekte die door bepaalde muggen wordt overgebracht die overdag steken. Doorgaans neemt gele koorts de vorm aan van een griep, in 10% van de gevallen gaat de patiënt er geel uitzien (vandaar de naam van de ziekte) - wat met hevige bloedingen kan gepaard gaan - door een slecht functioneren van de lever en andere organen.

Kinkhoest

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen, veroorzaakt door gifstoffen die worden afgescheiden door een bacterie. De zware hoest die met de ziekte gepaard gaat, kan dodelijk zijn voor kleine kinderen en bij volwassenen tot een chronische hoest leiden. Er komen elk jaar gevallen voor want de vaccinatie bij kinderen begint pas op 2 maanden en het vaccin biedt pas enkele maanden later voldoende bescherming.

Chikungunya

Net als knokkelkoorts en gele koorts wordt deze virale ziekte door bepaalde muggen overgedragen die enkel overdag prikken. De ziekte breidt zich meer en meer van Equatoriaal Afrika (waar ze ontdekt werd) naar de landen aan de Indische Oceaan uit en, meer naar het oosten, naar Indonesië, Maleisië...

Longembolie en veneuze trombose

Het urenlang moeten stilzitten tijdens het reizen (vliegtuig maar ook bus, trein, wagen...) bevordert de vorming van klonters (thrombus) in de aders van het onderlichaam, vooral van de benen.

De lagere druk in vliegtuigen en de beperkte plaats om te bewegen bevordert misschien dit proces, dat daarom ook wel het “toeristenklasse-syndroom” genoemd wordt.

Hoogteziekte

Kan vrij onverwacht optreden bij hoogtes boven +/- 2.500m. Er zijn diverse symptomen: kortademigheid, hoofdpijn, misselijkheid-braken, niet-productief hoesten, slaap- of gedragsstoornissen...