Seksueel overdraagbare aandoeningen: condylomen en dysplasiën

De huid, ook die van de genitale organen en het anaal kanaal, kan geïnfecteerd zijn door een of meerdere virussen van de familie van het Human Papilloma Virus (HPV). Er bestaat een vaccin tegen sommige van deze virussen maar veel mensen zijn nog drager van deze seksueel overdraagbare aandoening zonder het te weten. Sommige HPV zijn verantwoordelijk voor goedaardige letsels, condylomen, terwijl andere prekankerlaesies kunnen veroorzaken, dysplasie. Ter hoogte van de anus spreken we van anale dysplasie of anal intraepithelia neoplasia (AIN).

Anale dysplasie (of AIN) is in verschillende graden onderverdeeld (1, 2, 3). Een onbekend percentage dysplasie graad 2 of 3 (of AIN 2 of 3 ) kan naar anuskanker evolueren

Personen die het meeste risico lopen in vergelijking met de algemene bevolking zijn: dragers van het hiv-virus, patiëntes met antecedenten van baarmoederhalskanker, personen met een verminderde immuniteit, rokers, personen met risicovolle seksuele betrekkingen.

De screening van anale dysplasie en condylomen gebeurt met een anaal uitstrijkje en hoge resolutie anuscopie (renvoyer à sous-spécialité AHR). De resultaten van deze afnames en de behandeling worden tijdens een aparte raadpleging besproken.

Wij zullen u een behandeling van de condylomen (medisch of chirurgisch) voorstellen en van de dysplasie (medisch of chirurgisch of regelmatige opvolging). Of u nu behandeld wordt of niet, een opvolging op de lange termijn is nodig.