Pre- en postnatale kinesitherapie

Prenatale kinesitherapie

Prenatale kinesitherapie (of prenatale gymnastiek) bereidt de toekomstige mama mentaal en fysiek op de bevalling voor:

  • De fysieke voorbereiding omvat hoofdzakelijk ademhalingsoefeningen en fysieke relaxatie.  Ze helpt om eventuele kleine problemen die tijdens de zwangerschap kunnen optreden, te voorkomen of te verlichten (lage rugpijn, bekkenpijn, urine-incontinentie, oedeem enz.)
  • De psychologische voorbereiding bestaat uit het aanleren van mentale ontspanning en inzicht in de werking van het zenuwstelsel. Ze staat ook stil bij de theorie van de geconditioneerde reflexen: « Elke gedachte creëert een gevoel ».

Het verloop van elke etappe in de bevalling wordt uitvoerig uitgelegd. Zo kan de toekomstige mama de bevalling autonoom leiden. U kunt vanaf de 3e maand zwangerschap met de sessies starten.

Postnatale kinesitherapie 

Het doel van postnatale kinesitherapie is de staat van het perineum te controleren, met re-educatie te starten indien nodig, de buikspieren te verstevigen (de schuine buikspieren) met de technieken van hypopressieve gymnastiek en enkele algemene oefeningen om opnieuw in vorm te geraken en uw figuur te herwinnen (borst- en bilspieren).

Na een bevalling hebben vele vrouwen meerdere pijnen (lage rugpijn, aan het heiligbeen, bekkenpijn, ischias, carpale tunnelsyndroom). Die pijnen kunnen met postnatale kinesitherapie behandeld worden.

Postnatale kinesitherapie of postnatale gymnastiek bestaat uit:

  • Retroversie-oefeningen bekken.
  • Re-educatie perineum: oefeningen om het perineum te verstevigen met proprioceptief bewustzijn van de perineumstreek (de bekkenbodemspieren verstevigen na een bevalling)
  • Oefeningen in diafragmatische ademhaling gekoppeld aan hypopressieve buikoefeningen.

Doorgaans wordt aangeraden 4 tot 6 weken na de bevalling met postnatale kinesitherapie te beginnen. Er is een medisch voorschrift voor postnatale kinesitherapie vereist.