3 – Voorbereiding op de geboorte

We organiseren verschillende sessies om u te begeleiden in uw voorbereiding op de geboorte.
De raadpleging «Geboren worden»

Is een individuele raadpleging met een vroedkundige die u zal uitleggen wat u moet weten over uw verblijf op de kraamafdeling. De consultatie heeft 24e week van uw zwangerschap.

De raadpleging preopname

Vanaf 24 weken zwangerschapgaat u naar de raadpleging preopname. Doel is het regelen van de administratie van uw verblijf op de kraamafdeling vóór uw bevalling. De consultatie heeft op de prenatale raadpleging plaats en wordt doorgaans aan de raadpleging «Geboren worden» gekoppeld.

Meer info

Voorbereiding op de geboorte in groep met een vroedkundige

Voor wie meer informatie wil over de zwangerschap en de daarbij horende veranderingen, de mechanismen van de bevalling wil begrijpen en binnen zijn gezin over de komst van de baby wil praten zijn er groepssessies ter voorbereiding van de geboorte gegeven door de vroedkundigen van ons ziekenhuis (prenatale yoga , algemene voorbereiding, aquatische voorbereiding).

Deze sessies laten u ook toe uw ervaringen met andere zwangere vrouwen en toekomstige ouders te delen.

De eerste sessie heeft plaats rond de 24e zwangerschapsweek. Wij raden u aan u rond uw 20e zwangerschapsweek in te schrijven.

Voor uw inschrijving en inlichtingen:
T. +32 (0)2 535 48 10 of aan het onthaal van de prenatale raadplegingen.

Individuele voorbereiding op de geboorte met een vroedkundige

U kunt zich ook op de komst van uw baby voorbereiden met vroedkundigen die raadplegingen houden in een praktijk of aan huis komen. De medisch-sociaal werkers van de ONE zullen u de lijst bezorgen met alle vroedkundigen die in ons ziekenhuis werken en extern voorbereidingen op de geboorte organiseren. U kunt ook de website www.vroedvrouwen.be raadplegen om een vroedvrouw in uw buurt te vinden.

Individuele prenatale kinesitherapiesessies

Vanaf uw 12 weken, staat een team kinesitherapeuten voor u klaar om u te informeren over en voor te bereiden op de verschillende aspecten van de bevalling.

De behandelde onderwerpen zijn:

 • preventie en voorbereiding van het lichaam tijdens de zwangerschap
 • het vertrek naar de bevallingskamer
 • het beheer van de arbeid in de bevallingskamer, met of zonder epidurale
 • de bevallingen de posities
 • massage en relaxatie van de toekomstige mama.

De toekomstige papa of de persoon die u in de bevallingskamer zal begeleiden kan deelnemen aan deze sessies.

Deze voorbereiding gebeurt enkel individueel en op afspraak.

U kunt ook de aanwezigheid vragen van een kinesitherapeut tijdens de bevalling. De praktische modaliteiten zijn overeen te komen tijdens uw voorbereiding.

Waar? Campus Alexiens/César De Paepe
Dienst Gynaecologie/Perineologiekliniek – 3e verdieping
T. +32 (0)2 535 36 66
T. +32 (0)477 60 54 13

Bezoek aan de verloskamer en de kraamafdeling

Het bezoek stelt de aanstaande ouders in staat zich te oriënteren en gerustgesteld te worden voor de geboorte van hun baby.

 • Vanaf wanneer? Op elk moment tijdens de zwangerschap. Woensdag om 18u.
 • Waar ? Route 206 – Gynaecologie raadpleging

Ontdek onze kraamafdeling en de andere ruimtes van de Zwangerschapskliniek met onze virtuele rondleiding.

Raadpleging borstvoeding

Individuele consultatie gespecialiseerd in borstvoeding en kunstmatige borstvoeding van pasgeborenen en borstvoedingspathologieën, moeilijke ervaringen met borstvoeding bij de eerste keer, enz.

 • Voor wie? Alle vrouwen die meer informatie willen over het voeden van hun pasgeborenen, moeilijke ervaringen van een eerste borstvoeding, borstoperaties, enz.
 • Wanneer? Maandag, woensdag en vrijdag (voor of na de bevalling)
Prenatale informatiesessies

Elke maandag organiseren wij van 18 tot 20u in het FORUM(UMC Sint-Pieter – Ingang C, Hoogestraat 322 – 1000 Brussel), een prenatale informatiesessie voor toekomstige ouders.

Geleid door een of meerdere vroedkundigen zijn deze sessies dynamisch en interactief. De begeleiders zijn welkom!

Inschrijven bij ons team van secretaresses van de prenatale raadpleging (Route 205)of per telefoon (02/535.47.13).

Verschillende thema’s

 • De zwangerschap (vanaf 15 weken): De bevalling is een bijzondere gebeurtenis. Het lichaam van de vrouw verandert snel. In deze periode van goestingen, pijntjes, fysieke en psychische veranderingen vertellen de vroedkundigen u wat uw wel en niet moet doen tijdens uw zwangerschap. Een sessie met advies over hygiëne, voeding, sport enz.… Een manier om komaf te maken met misvattingen over de zwangerschap. Een onmisbaar moment om van gedachten te wisselen en te discussiëren.
 • De voorbereiding op de geboorte (vanaf 28 weken):De geboorte kan een magisch moment zijn als u goed voorbereid bent. In deze sessie krijgt u informatie over hoe de geboorte verloopt. Wanneer naar het ziekenhuis gaan? Wat is een wee? Wat kan de begeleider doen om u te helpen? Hoe de pijn van de arbeid verlichten? Hoe uw baby verwelkomen? Kortom: u krijgt heel wat antwoorden op uw vragen over het moment van de geboorte. Ook de eerste maandag van de maand van 9u30 tot 11u30
 • Borstvoeding (vanaf 30 weken): U heeft voor borstvoeding gekozen. Als babyvriendelijk ziekenhuis zijn wij gespecialiseerd in de begeleiding van mama’s die ervoor gekozen hebben hun baby borstvoeding te geven. Onze adviseurs in lactatie geven u veel adviezen om klaar te zijn voor de geboorte. Ze helpen u ook om de eerste levensdagen van uw baby uw plek te vinden. Als u ervoor gekozen hebt uw kind flesvoeding te geven kunt u een individuele afspraak maken
 • Terugkeer naar huis (vanaf 32 weken): Hebt u al horen spreken over het 4etrimester van de zwangerschap? Vroedkundige Ingrid Bayot weet er alles van. Deze 3 maanden na de geboorte zijn heel belangrijk maar zelden voorbereid. Onze vroedkundigen geven u veel adviezen om deze periode ten volle te beleven. Op het einde van de sessie vragen we de mannen van plaats te wisselen. Moïse leert hen kleine trucs om hun partner te verlichten. Onder vrouwen wordt in intieme kring over bekkenbodemrevalidatie gesproken.
 • Het huilen van de pasgeborene (Na de bevalling met uw baby of antenataal): Algemeen pediater dr. Carouy is gepassioneerd door pasgeborenen en vertelt u over het leven met een baby. Zijn presentatie zal u helpen om meer inzicht te krijgen in uw baby die u niet altijd begrijpt. De 3e dinsdag van de maand van 10u tot 12u.

Onderzoeken tijdens uw zwangerschap

Preopname kraamafdeling

Afspraak maken

Diensthoofd

Secretariaat

(niet voor een afspraak)

Fax

+32 2 535 34 09

Onze sites voor consultatie

Hallepoort

105 rue aux Laines
1000 Bruxelles

Alexiens / César de Paepe

13 rue des Alexiens
1000 Bruxelles

Ons team

Sorry, No posts.

Onze video’s

Sorry, No posts.
Skip to content