Voeding

Hoewel de nadruk voornamelijk ligt op de behandeling van ondervoeding, kunnen patiënten ook bij ons terecht voor algemeen voedingsadvies in combinatie met andere specialisaties (endocrinologie, hepatologie enz.)

Hoewel de nadruk voornamelijk ligt op de behandeling van ondervoeding, kunnen patiënten hier ook terecht voor algemeen voedingsadvies in combinatie met andere specialisaties (endocrinologie, hepatologie, enz.)

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de voedingsstatus (ondergewicht, gebrek aan eiwitten enz.) van invloed is op de morbiditeit (complicaties na medische en chirurgische behandelingen) en mortaliteit bij ziekenhuispatiënten.

Door gewichtsverlies en een tekort aan eiwitten tegen te gaan, kunnen patiënten sneller genezen, infecties beter bestrijden, soms agressieve behandelingen (bv. chemotherapie) beter verdragen en het ziekenhuis sneller verlaten. Voeding is dus een belangrijk aandachtspunt voor onze diensten.

De dienst gastro-enterologie is om de volgende redenen nauw betrokken bij de voedingsaanpak:

  1. 1. voedselopname is afhankelijk van het spijsverteringskanaal
  2. 2. de ziekten die verantwoordelijk zijn voor ondervoeding en gewichtsverlies hebben vaak betrekking op het spijsverteringskanaal (inflammatoire ziekten zoals de ziekte van Crohn, kankers van het spijsverteringskanaal, chirurgische resectie van een deel van het spijsverteringskanaal enz.)
  3. 3. endoscopie van het spijsverteringsstelsel (gastroscopie, colonoscopie enz.) om de oorzaken van ondervoeding vast te stellen en te behandelen.

 

Team

Ons voedingsteam bestaat uit artsen, gespecialiseerde verpleegkundigen, diëtisten, logopedisten en maatschappelijk werkers. Ze screenen op ondervoeding en bieden voedingsondersteuning, die net zo goed deel uitmaakt van het behandelplan als medicatie, infusen of operaties.

 

Screening

Alle patiënten die langer dan 48 uur in het ziekenhuis worden opgenomen, worden gewogen en gemeten en vullen een vragenlijst in om hun voedingsstatus te beoordelen.

Patiënten die ondervoed zijn of risico lopen, worden geïdentificeerd en behandeld door het voedingsteam.

Een diëtist neemt ook deel aan multidisciplinaire oncologiecommissies om de juiste voedingsondersteuning voor kankerpatiënten voor te stellen.

 

Voedingsondersteuning

Er bestaan verschillende oplossingen om de voedingsstatus van de patiënt te verbeteren:

  • • Voedingsadvies voor het verrijken van de voeding.
  • • Het nemen van calorie- en eiwitsupplementen.
  • Enterale voeding: kunstmatige voeding wordt via een nasogastrische sonde of gastrostomiesonde toegediend.
  • Parenterale voeding: als het spijsverteringskanaal niet goed functioneert, wordt kunstmatige voeding door injectie via een katheter in een halsader toegediend.

 

Zorg en opvolging

Eén dag per week is er een speciale raadpleging voor ondervoede patiënten bij een gespecialiseerde diëtist en een gastro-enteroloog (7e verdieping van de polikliniek).

De referentieverpleegkundige voeding kan de enterale en parenterale voeding ook bij patiënten thuis opvolgen.

Patiënten die het ziekenhuis verlaten, worden verder opgevolgd en kunnen rekenen op een blijvende voedingsondersteuning om een goede kwaliteit van zorg te garanderen.

Afspraak maken

dienst

Secretariaat

(niet voor een afspraak)

Fax

+32 2 535 36 39

Ons team

Sorry, No posts.

Onze brochures

Sorry, No posts.

Onze video’s

Sorry, No posts.
Ga naar de inhoud