Longembolie en Pulmonale hypertensie

Longembolie is een relatief vaak voorkomende aandoening, waarbij stolsels/klonters (embolen) meestal ontstaan uit een thrombose.

Longembolie

Longembolie is een relatief vaak voorkomende aandoening, waarbij stolsels/klonters (embolen) meestal ontstaan uit een thrombose (verstopping door vorming van een klonter) in de diepe aders van het onderbeen en zich verplaatsen via de bloedstroom naar de longen waar zij een bloedvat afsluiten. Longembolie kan ontstaan ten gevolge van verschillende risicofactoren (bijvoorbeeld inname van orale contraceptie of hormonale behandeling, obesitas, langdurige immobilisatie, infectieziekte zoals COVID, stollingsziekte en zo voort). Centraal in de behandeling van longembolie staat het gebruik van anticoagulantia (bloedverdunners). Daarnaast kan longembolie in bepaalde gevallen voorkomen worden door gebruik van anticoagulantia (bijvoorbeeld profylaxie na operatie of na beenbreuk).

Afhankelijk van de ernst van de aandoening en risico op verwikkelingen kan men thuis behandeld en opgevolgd worden via de raadpleging van longziekten of dient men opgenomen te worden ter observatie en behandeling. Er is een nauwe samenwerking met de dienst Spoedgevallen en de diensten Hematologie en Cardiologie (echografie van het hart, rechterhartcatheterisatie) worden nauw betrokken voor het verzekeren van correcte diagnostiek en behandeling. Nauwgezette behandeling en opvolging zijn van belang om het risico op complicaties en overlijden te verkleinen. In geval van Chronische thrombo-embolische ziekte worden de patiënten verwezen naar een gespecialiseerd centrum voor endovasculaire of chirurgische behandeling.

Pulmonale hypertensie

Pulmonale hypertensie is een zeldzame ziekte met geleidelijke en vaak irreversibele aantasting van de longvaten, het ontstaan van hoge druk in het vaatbed van de longen en uiteindelijk leidend tot rechterhartfalen (mag niet verward worden met “hoge bloeddruk” of arteriële hypertensie). Deze ziekte kent diverse oorzaken en vormen, zoals onder andere de inname van bepaalde eetlustremmende medicatie, chronische longembolie, chronische respiratoire ziekten (emfyseem, longfibrose), bindweefsel-, hart- of leverziekten, of idiopathische (zonder duidelijke oorzaak) vorm. Kenmerkend is de progressieve kortademigheid bij inspanningen. De behandeling daarvan (medicamenteus, endovasculair, chirurgisch of soms hart-longtransplantatie) gebeurd in enkele gespecialiseerde centra in België waarnaar verwezen wordt na overleg met de patiënt en zijn huisarts.

Afspraak maken

Cheffe dienst

Secretariaat

(niet voor een afspraak)

Fax

+32 2 535 37 79

Onze sites voor consultatie

Hallepoort

105 rue aux Laines
1000 Bruxelles

Alexiens / César de Paepe

13 rue des Alexiens
1000 Bruxelles

Ons team

Sorry, No posts.

Onze brochures

Sorry, No posts.

Onze video’s

Sorry, No posts.
Skip to content