Travel and Vaccine Clinic

Samen met het ITM in Antwerpen is het één van de twee belangrijkste structuren in het land geworden voor het adviseren van reizigers en hun verzorging bij thuiskomst indien nodig. De Reis- en Vaccinatiekliniek van het UMC Sint-Pieter werd in 1991 opgericht toen het Vaccinatiecentrum van het Ministerie van Volksgezondheid in Brussel werd gesloten.

TRAVEL & VACCINE CLINIC

Vandaag bestaat de Travel and Vaccine Clinic uit een team van huisartsen, specialisten op het gebied van infectieziekten, kinderartsen en verplegend personeel dat gespecialiseerd is in de verzorging van patiënten op het gebied van vaccinologie, preventie en tropische ziekten. Allen hebben een aanvullende opleiding in de tropengeneeskunde, al dan niet in combinatie met praktijkervaring in ontwikkelingslanden.

CONSULTATIES

ENKEL OP AFSPRAAK(geen spreekuur op zaterdag)

Let op: Travel & Vaccine Clinic zal uitzonderlijk gesloten op vrijdag 27 mei en vrijdag 22 juli.

De Travel & Vaccine Clinic biedt ook het COVID-vaccin van de lijst met beschikbare vaccins voor patiënten die zich voorbereiden op het vertrek.

Geen pre-travel PCR-tests meer bij het UMC Sint-Pieter wendt u tot één van de Brusselse centra.

We herinneren er u aan dat de meeste van uw vaccins bij uw huisarts kunnen worden gedaan behalve de gele koorts en de vaccinaties voor lange reizen of “speciale” reizigers (zwangere vrouwen, kinderen, gezondheidsproblemen, bejaarden).

Afhankelijk van het aantal patiënten en de consultatiedagen, kunt u worden gezien door een huisarts die is opgeleid in de reisgeneeskunde of door een specialist.

Cards Only (Bancontact, VISA, Mastercard)

SPOEDGEVALLEN

U maakt koorts na de terugkeer van een reis?
Verzorging na een beet met risico op hondsdolheid.

Reisvoorbereiding:

We ontvangen patiënten enkel op afspraak en raden u aan om
een afspraak in te plannen minstens één maand voor uw vertrek om

  • lange wachttijden te vermijden,
  • om meer tijd te hebben om mogelijke gezondheidsproblemen en eventueel vereiste vaccinaties/profylaxe te bespreken.

Deze consultaties worden gedaan door huisartsen, specialisten in interne geneeskunde en infectieziekten of kinderartsen, die allemaal een aanvullende opleiding in tropische geneeskunde en/of praktijkervaring hebben in ontwikkelingslanden.

Vaccins

Alle vaccins (met inbegrip van rabiës, Japanse encefalitis en tekenencefalitis in Midden-Europa) zijn ter plaatse verkrijgbaar. U ontvangt een vaccinatieboekje. De Travel & Vaccine Clinic biedt ook het COVID vaccin aannet als alle andere inentingen ter voorbereiding van een reis.

Aanbevelingen

Onder andere voor malaria en diarree, met specifieke voorschriften die herhaald worden in de vele informatiebronnen:

  • een stripverhaal met een gedetailleerd lexicon van de belangrijkste problemen en reisapotheken;
  • het gezondheidspaspoort
  • de specifieke fiche voor malaria en diarree
  • brochures omtrent andere ziektes zijn eveneens ter plekke beschikbaar.

Opgelet: Voor lange reizen, meerdere bezochte landen, avontuurlijke reizen, groepen van meerdere personen, …. Is het sterk aangeraden ten minste 14 dagen tot 1 maand voor uw vertrek een afspraak te maken.

Reizen: bij uw terugkeer

U keert terug met gezondheidsproblemen?

Reizigers die terugkeren met een gezondheidsprobleem of dat al hebben gehad, kunnen van dinsdagochtend tot vrijdagochtend op afspraak terecht bij specialisten (zowel internisten als kinderartsen) op het gebied van infectieziekten en tropische ziekten.

In geval van nood (hoge temperatuur,…), raden wij u aan naar de spoedgevallendienst van het UMC Sint-Pieter te gaan voor onmiddellijke verzorging.

Wij zijn ook beschikbaar (op afspraak) voor een controle bij terugkeer van een lange/avontuurlijke reis of indien er tijdens de reis een bijzonder risico is geweest (bilharzia/chistosomiasis, soa, enz.).

 

Hepatitis A

Hepatitis A wordt veroorzaakt door een virus. Tot de symptomen behoren duizeligheid, met wisselende vermoeidheidsverschijnselen (die wekenlang kunnen aanhouden), gebrek aan eetlust met misselijkheid en braken, en geelzucht.

Hepatitis B

L’hepatitis B is een ziekte die wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus, dat van persoon op persoon wordt overgedragen via lichaamsvloeistoffen zoals bloed en sperma.

Tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie, Clostridum tetani, aanwezig in het spijsverteringskanaal van herbivoren, en in de bodem, waar het zeer resistent is.

Difterie

is een bacterie, Coryne- bacterium diphteriae, ligt aan de oorsprong van difterie. Het scheidt een zeer krachtig gif af dat de meeste organen van het lichaam aantast, maar vooral het hart en het zenuwstelsel. Difterie kan in veel landen worden opgelopen, niet alleen in de Derde Wereld.

Poliomyelitis (Polio)

Polio wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus dat een progressieve verlamming veroorzaakt, die kan leiden tot de dood of tot blijvende neurologische schade. De overdracht vindt hoofdzakelijk plaats via de fecaal-orale route (aangezien het virus in de darm leeft), wanneer met feces verontreinigd water wordt gedronken of wordt gebruikt om rauw gegeten groenten of fruit te besprenkelen.

Mazelen

Er bestaat een gecombineerd vaccin tegen mazelen, bof en rodehond. Van de drie ziekten waartegen dit vaccin bescherming biedt, is mazelen het meest direct van belang voor de reiziger.

Mazelen is een ziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Bekend bij de oudere generatie, manifesteert het zich door koorts, een loopneus, een zware hoest en oogbindvliesontsteking. Pas dan verschijnt de karakteristieke uitslag.

Buiktyfus

Een ziekte dat veroorzaakt wordt door een bacterie, de Salmonella typhi. Overdracht vindt plaats via besmet voedsel of water. De ziekte combineert hoge koorts met een zeer uitgesproken gevoel van malaise.

Schistosomiasis

Het is een parasiet met een complexe levenscyclus waarvoor een weekdier (“slak”) nodig is dat leeft in zoet, rustig water (stuwmeren, vijvers, meren, grote rivieren, enz., vaak omzoomd door riet of rotsen).

Meningitis (hersenvliesontsteking)

Het is een door een bacterie, de meningokok, veroorzaakte hersenvliesontsteking die elk jaar, in min of meer intensieve uitbraken, in bepaalde landen van Afrika ten zuiden van de Sahara voorkomt. Dit risico bestaat alleen van eind november tot eind juni en is beperkt tot reizigers die in nauw contact staan met de plaatselijke bevolking, of die langer dan een maand blijven. Een andere indicatie is een reis naar Mekka (alleen een tetravalent vaccin wordt aanbevolen).

Centraal-Europese door teken overgedragen encefalitis

Het is een virus dat in veel bosgebieden in Midden-Europa (waaronder Duitsland en Oostenrijk) wordt overgedragen door tekenbeten. Bij sommige mensen kan de infectie leiden tot ernstige ontsteking van de hersenen (encefalitis), wat kan leiden tot neurologische schade. Net als bij ons komen teken voor tijdens wandeltochten (scouts, oriëntatieloop, enz.) in kreupelhout, hoog gras, ….

L’encéphalite japonaise

Het wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door de beet van bepaalde muggen die ’s nachts actief zijn (zoals de muggen die malaria overdragen). Het is een ziekte van het platteland, in gebieden met rijstvelden en varkenshouderij.

Reizigersdiarree

Dit is het meest voorkomende gezondheidsprobleem en treft 30-60% van de reizigers die meer dan 2-3 weken in de tropen doorbrengen. Ze kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, maar ook door parasieten of virussen.

Malaria

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet, Plasmodium, waarvan er 4 verschillende vormen zijn. Slechts één van deze leidt tot de ernstige vormen van de ziekte, waarbij koorts, rillingen en spierpijn kunnen overgaan in het falen van verschillende organen, waaronder de nieren en de hersenen, wat soms kan leiden tot coma en de dood.

Knokkelkoorts

Deze virale ziekte wordt overgebracht door de beet van dezelfde muggen die gele koorts overbrengen en die overdag bijten.

Gele koorts

Gele koorts is een virale ziekte die wordt overgebracht door bepaalde muggen die overdag bijten. Hoewel gele koorts in de meeste gevallen op griep lijkt, krijgt de betrokkene in 10% van de gevallen geelzucht (vandaar de naam van de ziekte), wat gepaard kan gaan met ernstige bloedingen, als gevolg van leverfalen, maar ook van andere organen.

Kinkhoest

De toxinen die worden afgescheiden door de bacterie die deze luchtweginfectie veroorzaakt, veroorzaken ernstige hoestbuien, die fataal kunnen zijn voor kleine kinderen, en chronische hoestbuien bij volwassenen. Er doen zich elk jaar gevallen voor omdat kinderen pas op de leeftijd van twee maanden worden ingeënt en de bescherming die het vaccin biedt pas na nog een paar maanden afdoende is.

Chikungunya

Net als knokkelkoorts of gele koorts wordt deze virale ziekte overgebracht door een muggensoort die alleen overdag bijt. De ziekte breidt zich steeds verder uit van equatoriaal Afrika (waar zij werd ontdekt) naar alle landen rond de Indische Oceaan en, meer naar het oosten, naar Indonesië, Maleisië, enz.

Longembolie en veneuze trombose

De “onbeweeglijke” houding die urenlang wordt aangehouden in alle vervoermiddelen over lange afstand (vliegtuig, maar ook bus, trein, auto, enz.) vergemakkelijkt de vorming van stolsels (trombus) in de aderen van het onderlichaam, met name in de benen.

Voorbereiding voor Hajj/Umrah

Elk jaar wordt ter voorbereiding van de hadj gedurende een maand een speciale structuur opgezet voor de verzorging van de pelgrims die naar Mekka gaan.

Wij zorgen voor een persoonlijk onthaal en advies voor deze bijzondere omstandigheden, in coördinatie met het Islamitisch Centrum in Brussel.

Consultatie hondsdolheid

Wat is blootstelling aan hondsdolheid ? Het rabiësvirus wordt overgedragen door contact met het speeksel van een besmet zoogdier, hetzij door bijten/krabben hetzij door contact met de slijmvliezen (likken).

Welk dier loopt risico op hondsdolheid? Elk zoogdier buiten West-Europa, Japan, Australië. In België kunnen alleen vleermuizen drager zijn van rabiës. De eerste voorzorgsmaatregel is het vermijden van nauw contact met deze dieren, hoe graag je ze ook hebt. Pas op, een hondsdol dier is niet altijd agressief, het kan ook ongewoon kalm zijn.

In de praktijk zijn de dieren die het vaakst bij reizen betrokken zijn, honden, katten en apen.

Wanneer de ziekte bij de mens begint (na enkele weken of zelfs maanden), gaat zij altijd over in de dood door hersenbeschadiging.

Wordt u gebeten? Maak de wond zo snel mogelijk schoon met water en zeep gedurende ongeveer tien minuten (dit zal al een deel van het virus verwijderen), ga dan naar een plaatselijk ziekenhuis voor rabiësvaccinaties. Dit is een van de weinige ziekten waarbij vaccinatie na contact beschermt tegen infectie, maar het moet wel zo snel mogelijk gebeuren.

Terug in België :

In geval van blootstelling met bloeding: er moet immunoglobuline (serum) in de wonde teogediend worden. Indien dit niet is gebeurd in het land waar de blootstelling heeft plaatsgevonden, neem dan contact op met het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen op het volgende nummer: 0902 88 0 88 tijdens de werkuren (9-12u, 13-17u op weekdagen). Buiten de werkuren: contacteer de spoedgevallendienst van UZ Antwerpen op 03 821 30 00

Als de wond niet heeft gebloed, of als u al immunoglobuline heeft gekregen, ga dan naar de Travel & Vaccine Clinic voor verdere behandeling (bijkomende vaccinaties, doorverwijzing, case report)

Vaccinatie

De Travel & Vaccine Clinic is beschikbaar voor het bespreken van veel vragen over vaccins die patiënten zich vaak, en terecht, stellen.

  • Inhaalvaccinaties, voltooiing van boosters; besprekingen en advies over nieuwe vaccins
  • Voorbereiding op immunodepressie: ImmunoStart raadpleging
  • Klinische studies in vaccinologie en tropische geneeskunde
  • Vaccinatie van kwetsbare of bijzondere bevolkingsgroepen

De laatste jaren worden we geconfronteerd met een sterke toename van het internationale reisverkeer, vergrijzing van de bevolking, grootschalige migratie, de groei van chronische ziekten en de komst van biologische behandelingen. deze ontwikkelingen zetten ons ertoe aan, regelmatig de rol van vaccins te overwegen betreffende het beheer van onze gezondheid en meer in het algemeen in onze samenleving.

De regelmatige komst van nieuwe vaccins, nieuwe vaccinaanbevelingen, het opnieuw opduiken van oude ziekten (kinkhoest, mazelen, …) maar ook de opkomst van anti-wetenschappelijke en anti-vaccinatielobby’s leiden tot de behoefte aan expertise in vaccinologie, die de Travel & Vaccine Clinic biedt.

Ontoereikende communicatie van begrijpelijke wetenschappelijke gegevens in de afgelopen jaren en de aarzeling van sommigen, versterkt door een zeer effectieve media, hebben samen het imago van vaccinatie bij het publiek geschaad en vrij spel gegeven aan speculaties over de effectiviteit of toxiciteit ervan.

Het valt echter niet te ontkennen dat dankzij systematische vaccinatie ziekten als pokken en vrijwel polio konden worden uitgeroeid, en dat de vermindering van de vaccinatiegraad van de bevolking duidelijk heeft geleid tot de heropleving van bepaalde ziekten, zoals mazelen.

Immunostart

Consultatie ImmunoStart opende begin 2016. Het is bestemd voor patiënten die op het punt staan met immunosuppressieve therapie te beginnen of daarmee reeds zijn begonnen.

De bedoeling van deze consultatie is:

  • in orde brengen van basisvaccinaties en het toedienen van vaccins die aangewezen zijn voor patiënten met immunosuppressiva
  • te anticiperen op reizen waarvoor specifieke vaccins nodig zijn (waarvan sommige gecontra-indiceerd zijn tijdens immunosuppressieve behandeling);
  • latente infecties opsporen (en soms behandelen) die tijdens de IS-behandeling kunnen reactiveren, bv. tuberculose, bepaalde parasieten;
  • advies geven over een gezonde levensstijl tijdens een behandeling door een IS, bv. tuinieren, dieet, tandheelkunde;
  • het geven van advies over de gezinsomgeving van de persoon die IS volgt

Opkomende ziekten

Opkomende ziekten
Diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme;
· Diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme;
· Monitoren van wereldwijde (Zika, gele koorts, malaria, MERS-CoV Middle East Respiratory Syndrom Coronavirus,…) en Europese (mazelen, door teken overgedragen encefalitis, meningitis,…) epidemieën.

Zones met ZIKA-virus

Preventie van genitale verminking van vrouwen

De gezondheidswerkers die in de Travel & Vaccine Clinic werken zijn zich bewust van deze kwestie, werken samen met de GAMS en gebruiken de instrumenten die deze vereniging biedt om FGM aan de orde te stellen en te bespreken tijdens het consult.

Over VGV: Prevalentie en verdeling (bron: site GAMS)

Ondanks een gebrek aan volledige gegevens voor alle betrokken landen, wordt VGV in 33 landen geregistreerd, waaronder 28 landen bezuiden de Sahara en verscheidene landen op het Arabisch schiereiland en ook in Azië (Indonesië). Zoals uit de onderstaande figuur blijkt, verschilt de incidentie van VGV sterk van land tot land: in Somalië bedraagt zij 99%, maar in Oeganda minder dan 5%. Hun verdeling varieert naar gelang van de regio en de sociale groep.

VGV wordt hoofdzakelijk toegepast in West-Afrika (Benin, Burkina Faso, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Ivoorkust, Gambia, Noord-Ghana, Guinee-Bissau, Guinee-Conakry, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone en Togo), maar ook in Kenia, Uganda en Tanzania.

Infibulatie wordt toegepast in de Hoorn van Afrika (Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Somalië), Egypte, Soedan en het zuidelijk Arabisch schiereiland.
In sommige landen (Egypte, Mali, Nigeria en Senegal) worden beide waargenomen.

Wat is besnijdenis ?

Vrouwelijke genitale verminking (VGV) of snijden wordt gedefinieerd als “alle procedures die leiden tot gedeeltelijke of volledige verwijdering van de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen of andere vormen van verminking van de vrouwelijke geslachtsorganen om culturele, religieuze of andere redenen en niet voor therapeutische doeleinden” (WHO, 1997).

Wat zijn de gevolgen van VGV?

Genitale verminking bij vrouwen kan een grote invloed hebben op het leven van vrouwen.

Genitale verminking bij vrouwen kan een grote invloed hebben op het leven van vrouwen.

CeMaViE: Het CeMAViE of Medisch Centrum voor Slachtoffers van Excisie is een opvangstructuur voor de behandeling van complicaties van vrouwelijke genitale verminking (VGV).

CeMaViE: Hoogstraat 320, 1000 Brussel, elke dinsdag 14-17h

Kaart GAMS

 

Afspraak maken

Cheffe dienst

(niet voor een afspraak)

Fax

+32 2 506 75 64

Ons team

Sorry, No posts.

Onze brochures

Sorry, No posts.

Onze video’s

Sorry, No posts.
Naar de inhoud springen