Travel and Vaccine Clinic

Samen met het ITM in Antwerpen is het één van de twee belangrijkste structuren in het land geworden voor het adviseren van reizigers en hun verzorging bij thuiskomst indien nodig. De Reis- en Vaccinatiekliniek van het UMC Sint-Pieter werd in 1991 opgericht toen het Vaccinatiecentrum van het Ministerie van Volksgezondheid in Brussel werd gesloten.

TRAVEL & VACCINE CLINIC

Tegenwoordig bestaat de Travel and Vaccine Clinic uit een team van huisartsen, specialisten op het gebied van infectieziekten, kinderartsen en verplegend personeel dat gespecialiseerd is in de verzorging van patiënten op het gebied van vaccinologie, preventie en tropische ziekten. Ze genoten allemaal een bijkomende opleiding in tropengeneeskunde en/of hebben praktijkervaring in ontwikkelingslanden.

CONSULTATIES

ENKEL OP AFSPRAAK(geen spreekuur op zaterdag)

Geen COVID PCR-tests meer vóór de reis in het CHU Sint-Pieter, ga naar een van de andere centra in de regio Brussel.

We herinneren je eraan dat preventieve medicatie tegen malaria en de meeste vaccins kunnen worden voorgeschreven door je huisarts, met uitzondering van gele koorts en vaccins voor lange reizen of “speciale” reizigers (zwangere vrouwen, kinderen, gezondheidsproblemen, ouderen).

Afhankelijk van het aantal patiënten en de consultatiedagen, kunt u worden gezien door een huisarts die is opgeleid in de reisgeneeskunde of door een specialist.

Cards Only (Bancontact, VISA, Mastercard)

 

U moet naar de spoedgevallendienst (Hoogstraat 290, 1000 Brussel) in geval van :

 • Koorts bij terugkeer van een reis (7 dagen per week)
 • Behandeling van een beet met risico op hondsdolheid buiten werktijd – ’s avonds of in het weekend

Reisvoorbereiding:

We raden je aan om ten minste twee weken voor vertrek een afspraak te maken, zodat je :

 • lange wachttijden te vermijden,
 • om meer tijd te hebben om mogelijke gezondheidsproblemen en eventueel vereiste vaccinaties/profylaxe te bespreken.

Vaccins

Alle vaccins (met inbegrip van rabiës, Japanse encefalitis en tekenencefalitis in Midden-Europa) zijn ter plaatse verkrijgbaar. U ontvangt een vaccinatieboekje.

Aanbevelingen

Onder andere voor malaria en diarree, met specifieke voorschriften die herhaald worden in de vele informatiebronnen:

 • een stripverhaal met een gedetailleerd lexicon van de belangrijkste problemen en reisapotheken;
 • het gezondheidspaspoort
 • de specifieke fiche voor malaria en diarree
 • brochures omtrent andere ziektes zijn eveneens ter plekke beschikbaar.

Opgelet: Voor lange reizen, meerdere bezochte landen, avontuurlijke reizen, groepen van meerdere personen, …. we raden je sterk aan om ten minste 1 maand voor je vertrek een afspraak te maken.

Reizen: bij uw terugkeer

U keert terug met gezondheidsproblemen?

Reizigers die terugkeren met een gezondheidsprobleem of dat al hebben gehad, kunnen van dinsdagochtend tot vrijdagochtend op afspraak terecht bij specialisten (zowel internisten als kinderartsen) op het gebied van infectieziekten en tropische ziekten.

In geval van nood (hoge temperatuur,…), raden wij u aan naar de spoedgevallendienst van het UMC Sint-Pieter te gaan voor onmiddellijke verzorging.

Wij zijn ook beschikbaar (op afspraak) voor een controle bij terugkeer van een lange/avontuurlijke reis of indien er tijdens de reis een bijzonder risico is geweest (bilharzia/chistosomiasis, soa, enz.).

Voorbereiding voor Hajj/Umrah

Elk jaar wordt er in de aanloop naar de hadj een speciale structuur opgezet om een maand lang te zorgen voor pelgrims die naar Mekka gaan, met speciale aandacht voor vaccinatie tegen meningitis.

Wij zorgen voor een persoonlijk onthaal en advies voor deze bijzondere omstandigheden, in coördinatie met het Islamitisch Centrum in Brussel.

Consultatie hondsdolheid

Wat is blootstelling aan hondsdolheid ? Het rabiësvirus wordt overgedragen door contact met het speeksel van een besmet zoogdier, hetzij door bijten/krabben hetzij door contact met de slijmvliezen (likken).

Welk dier loopt risico op hondsdolheid? Elk zoogdier buiten West-Europa, Japan, Australië. In België kunnen alleen vleermuizen drager zijn van rabiës.

Vaccinatie

De Travel & Vaccine Clinic is beschikbaar om van de vragen te bespreken die patiënten vaak en terecht hebben over vaccins.

 • Inhaalvaccinaties, voltooiing van boosters; besprekingen en advies over nieuwe vaccins
 • Voorbereiding op immunodepressie: ImmunoStart raadpleging
 • Klinische studies in vaccinologie en tropische geneeskunde
 • Vaccinatie van kwetsbare of bijzondere bevolkingsgroepen

Immunostart

Het ImmunoStart consult is bedoeld voor patiënten die op het punt staan te beginnen of al zijn begonnen met een immunosuppressieve behandeling.

De bedoeling van deze consultatie is:

 • in orde brengen van basisvaccinaties en het toedienen van vaccins die aangewezen zijn voor patiënten met immunosuppressiva
 • te anticiperen op reizen waarvoor specifieke vaccins nodig zijn (waarvan sommige gecontra-indiceerd zijn tijdens immunosuppressieve behandeling);
 • latente infecties opsporen (en soms behandelen) die tijdens de IS-behandeling kunnen reactiveren, bv. tuberculose, bepaalde parasieten;
 • advies geven over een gezonde levensstijl tijdens een behandeling door een IS, bv. tuinieren, dieet, tandheelkunde;
 • het geven van advies over de gezinsomgeving van de persoon die IS volgt

Opkomende ziekten

Opkomende ziekten
Diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme;
· Monitoren van wereldwijde (Zika, gele koorts, malaria, MERS-CoV Middle East Respiratory Syndrom Coronavirus,…) en Europese (mazelen, door teken overgedragen encefalitis, meningitis,…) epidemieën.

Preventie van genitale verminking van vrouwen

De gezondheidswerkers die in de Travel & Vaccine Clinic werken zijn zich bewust van deze kwestie, werken samen met de GAMS en gebruiken de instrumenten die deze vereniging biedt om FGM aan de orde te stellen en te bespreken tijdens het consult.

CeMaViE: Het CeMAViE of Medisch Centrum voor Slachtoffers van Excisie is een opvangstructuur voor de behandeling van complicaties van vrouwelijke genitale verminking (VGV).

CeMaViE: Hoogstraat 320, 1000 Brussel, elke dinsdag 14-17h

Afspraak maken

Cheffe dienst

(niet voor een afspraak)

Fax

+32 2 506 75 64

Ons team

Onze brochures

Sorry, No posts.

Onze video’s

Sorry, No posts.
Ga naar de inhoud