S Clinic

Gespecialiseerde consultatie voor seksueel overdraagbare aandoeningen: diagnose, behandeling, post-exposure testen

Consulten zijn alleen op afspraak (tenzij je symptomen hebt).

Afspraken worden gemaakt op 02/535.37.32 tussen 8u en 17u.

Let op: S-Clinic zal op 19 mei 2023 gesloten zijn

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) worden voornamelijk overgedragen door onbeschermde seks.

Naast het HIV-virus, dat in het CETIM wordt behandeld, zijn de belangrijkste soa’s gonokokkeninfecties, chlamydia, syfilis, herpes, enz.

Sommige soa’s zijn wijdverspreid onder de bevolking. De meeste zijn gemakkelijk te behandelen, maar als ze niet worden behandeld, kunnen ze tot ernstige complicaties leiden.

Deze infecties kunnen asymptomatisch zijn (zonder zichtbare tekenen). Daarom is het belangrijk om na een mogelijk risico te testen.

Openingsuren :

  • Dinsdag: 13:15 -17:00
  • Vrijdag: 08:30 – 12:15 en 13:15 – 17:00
In de S clinic kan je terecht voor:

 

  • Soa-diagnose en -behandeling (ter plaatse beschikbaar)
  • Test om een soa uit te sluiten (kan asymptomatisch zijn)
    Test HIV en hepatitis
  • Vaccin hepatitis A en B, vaccin tegen het papillomavirus
  • HIV post-exposure prophylaxisAls u één enkel bewezen risico hebt gelopen met een persoon die seropositief is of van wie u vermoedt dat hij seropositief is, moet u tijdens de openingsuren naar de spoedgevallendienst (site Saint-Pierre, 290 Hoogstraat) of naar de S-kliniek gaan om te beoordelen of het nodig is om binnen enkele uren na het nemen van het risico (zo snel mogelijk en uiterlijk binnen 72 uur) met de postexpositiebehandeling te beginnen. De doeltreffendheid van deze behandeling is maximaal in de eerste 24 uur, daarna neemt de doeltreffendheid af. Na 72 uur is deze behandeling niet meer effectief. Dit is een 28-daagse behandeling en geen ‘morning-afterpil’.
    Deze behandeling is ook beschikbaar in andere ziekenhuizen die verbonden zijn aan AIDS-referentiecentra.
  • PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis tegen HIV): Bespreking, Voorschrift en Follow-up- Sinds 1 juni 2017 wordt PrEP voor personen met een hoog risico op HIV-besmetting vergoed.
  • Consultatie met een seksuoloog.
  • Indien nodig kan de kliniek een afspraak met een specialist voorstellen (gastro-enteroloog, gynaecoloog, dermatoloog of uroloog).
PrEP

De antiretrovirale therapie is een combinatie van twee geneesmiddelen (emtricitabine (FTC) en tenofovir (TDF)) die oraal worden ingenomen.

Het principe van PrEP is dat het wordt aangeboden aan een persoon die niet met hiv is besmet, maar een hoog risico op besmetting loopt, een peventieve behandeling tegen dit virus kan het risico op besmetting beperken.

Nuttige links:
www.myprep.be

Klik hier voor de VIDEOS «La PrEP, on en parle» van het Franstalige AIDS-platform.

HIV post-exposure prophylaxis

Als je een bewezen enkel risico hebt gehad met een persoon seropositief voor HIV of met een persoon die ervan verdacht wordt besmet te zijn, moet u zich tijdens de openingsuren naar de spoedgevallendienst (site Porte de Hal, Hoogstraat 290) of naar de S-kliniek begeven om na te gaan of binnen enkele uren na het nemen van het risico (zo snel mogelijk en ten laatste binnen 72 uur) een behandeling na blootstelling moet worden ingesteld.

De doeltreffendheid van deze behandeling is maximaal in de eerste 24 uur, daarna neemt de doeltreffendheid af. Na 72 uur is deze behandeling niet meer effectief. Dit is een 28-daagse behandeling en geen ‘morning-afterpil’.

Deze behandeling is ook beschikbaar in andere ziekenhuizen die verbonden zijn aan AIDS referentiecentra.

Als uw partner HIV-positief is en de virusbelasting al meer dan 6 manden niet meer aantoonbaar is, is er weinig of geen risico van overdracht en is er geen indicatie voor behandeling na blootstelling.

Afspraak maken

Diensthoofd

Secretariaat

(niet voor een afspraak)

Fax

+32 2 535 70 98

Onze sites voor consultatie

Alexiens / César de Paepe

13 rue des Alexiens
1000 Bruxelles

Ons team

Sorry, No posts.

Onze brochures

Sorry, No posts.

Onze video’s

Sorry, No posts.
Naar de inhoud springen