WereldPrematurendag
WereldPrematurendag op 17 november is een van de belangrijkste dagen van het jaar om mensen bewust te maken van de uitdagingen van vroeggeboorten wereldwijd. Deze dag is in 2008 door de EFCNI en haar Europese partnerorganisaties in het leven geroepen.
Prematuriteit
Elk jaar wordt wereldwijd ongeveer 1 op de 10 baby’s te vroeg geboren, vóór het einde van de 37 weken zwangerschap.
In heel de wereld zijn vroeggeboorten de belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen onder de vijf jaar.
Bovendien lopen vroeggeborenen een hoger risicoop het ontwikkelen van gezondheidsproblemen op korte en lange termijn, zoals leerproblemen of gehoorproblemen, dan zuigelingen die na een normale zwangerschapsduur zijn geboren. Vroeggeboorte kan ook aanzienlijke emotionele gevolgen hebben voor gezinnen en kan economisch doorwegen, niet alleen voor gezinnen, maar ook voor overheidsdiensten, zoals de ziektekostenverzekering, onderwijs en andere systemen voor sociale ondersteuning, bijvoorbeeld als gevolg van uitgebreide therapie of invaliditeit..
Is betrokkenheid van de ouders bij de zorg voor vroeggeborenen een goed idee?
Dat is niet alleen een goed idee, we bevelen het ook heel erg aan, omdat het baby’s in het ziekenhuis helpt zich te ontwikkelen en ouders zich zelfverzekerd en gesteund voelen in hun nieuwe rol. We hebben in de neonatale zorg gemerkt dat ouders en kind van elkaar scheiden het ouderschap onder druk zet en leidt tot tekenen van depressie, angst en hulpeloosheid. Daarentegen vermindert de nabijheid tussen ouder en kind de mortaliteit en morbiditeit, infecties, nieuwe ziekenhuisopnames en ondersteunt het zelfs het lactatieproces bij vrouwen die borstvoeding geven. Daarom moedigen wij de ouders aan om altijd de belangrijkste zorgverleners voor hun baby’s te zijn.
Huid op huid
Een van de krachtigste ‘behandelingen’ die een pasgeborene kan krijgen? Huid-op- huidcontact met een ouder. KangarooMotherCare of KMC, is voortdurend en langdurig huid-op-huidcontact met de ouder. Het is vrij eenvoudig toe te passen in ziekenhuizen en de voordelen ervan zijn bekend. Het:
- Verbetert de warmteregeling
- Voorkomt infecties
- Zorgt voor een betere productie en uitscheiding van moedermelk;
- Werkt fysiologische, gedrags-, psychosociale en neurologische effecten in de hand;
- Vermindert het risico op neonatale sterfte met 40 %.
De expertise van het UMC Sint-Pieter
Onze afdeling neonatologie is een referentie- en opleidingscentrum voor baby- en gezinsgerichte zorg (NIDCAP-referentie). De betrokkenheid van ouders bij de zorg en het huid-op-huidcontact zijn strategieën die al heel wat jaren goed geïntegreerd zijn en wij werken er dagelijks aan om ze te versterken.
We maken gebruik van WereldPrematurenDag 2022 om meer bekendheid te geven aan de KMC-Methode om overal de beste praktijken voor premature pasgeborenen en een betere ouderschapservaring te promoten.
Op onze afdeling neonatologie organiseren we de hele week een huid-op-huid-marathon: zorgverleners moedigen ouders aan om de hele week van 14 november zo lang mogelijk huid-op-huidcontact te hebben met hun pasgeborene! Eén doel: de zuigeling zo weinig gescheiden houden van zijn ouders! Een leuke manier om dit thema en de voordelen ervan samen te vieren!