290, Hoogestraat, 1000 Brussel
1000 Brussel
Er is een parking voor kort parkeren beschikbaar zodat u met de auto kunt komen.
Lang parkeren is mogelijk in de Hoogstraat 322 (1000 Brussel).
Aanvrag voor documenten
Na uw bezoek aan spoeddiensten
De spoeddienst voor volwassenen is 24 uur per dag geopend voor alle soorten aandoeningen:
-
- Medisch
- Chirurgisch
- Gynaecologisch
- Psychiatrisch
- Oftalmologisch
- Stomatologisch
- of andere.
We zijn uitgerust met een onthaal- en triagesysteem, twee reanimatiekamers (één voor kinderen, één voor volwassenen), twee kamers voor kleine chirurgische ingrepen, een gipskamer, 6 bewaakte bedden, een oogheelkundige onderzoeksruimte, een gynaecologische onderzoeksruimte en een radiologiekamer.
Ons ziekenhuis is een van de Belgische referentiecentra voor zeer besmettelijke ziekten, , gespecialiseerd in infectieziekten, met partners zoals de Travel Clinic en de MIAWe bieden ook 24/7 zorg voor HIV en profylaxe.
Tegenover de spoeddienst bevindt zich ook een een huisartsenwachtpost die beheerd wordt door de Brusselse wachtdienst voor niet-ernstige aandoeningen die behandeld kunnen worden door de huisartsgeneeskunde, waardoor de wachttijden korter worden.
De verschillende fasen van uw behandeling:
Onthaal op de spoeddienst
Het personeel van het onthaal is het eerste aanspreekpunt voor patiënten en hun familie. Ze zullen u om verschillende informatie vragen:
- De reden voor uw bezoek
- Uw identiteitskaart
- De naam en het adres van uw huisarts, als u die hebt.
Afhankelijk van de reden van uw bezoek, wordt u doorverwezen naar:
- Ofwel de huisartsenwachtpost in het gebouw aan de overkant (MIA Centrum) als uw gezondheidstoestand betrekking heeft op de algemene geneeskunde.
- Ofwel de wachtkamer van de spoedafdeling, voor een ambulant traject of een ziekenhuisopname
Organisatie en wachttijden:de 3 zorgtrajecten
De 3 zorgtrajecten :
Huisarts-traject: de Brusselse wachtdienst
Er zijn dagelijks huisartsen aanwezig voor algemene medische zorg en de wachtpost is toegankelijk voor iedereen.
Nadat u zich hebt ingeschreven aan het onthaal, komt een arts u halen in de wachtkamer.
De raadplegingen worden aangerekend tegen het geconventioneerde tarief. Betaling kan contant of per kaart.
Ambulant traject
U bent zelf naar de spoeddienst van het UMC Sint-Pieter gekomen.
Eerste beoordeling
Binnen 30 minuten na uw inschrijving aan het onthaal voert een spoedverpleegkundige een eerste beoordeling uit van uw toestand en symptomen (triage). De eerste zorgen worden toegediend.
De verpleegkundigen van onze afdeling zijn opgeleid in intensieve zorg en dringende medische hulp en hebben een certificaat in rampengeneeskunde. Dat betekent dat ze zowel binnen als buiten het ziekenhuis zorg van topkwaliteit kunnen bieden.
Onze verpleegkundigen zorgen voor het onthaal en eerstelijnstriage door een korte anamnese af te nemen (reden voor de raadpleging, huidige behandelingen, eventuele allergieën, enz.), verschillende parameters op te nemen (hartslag en ademhalingsfrequentie, bloeddruk, zuurstofsaturatie, temperatuur, enz.) en aan elke patiënt een identificatiearmbandje te geven.
Op basis van de verschillende verzamelde gegevens plaatsen ze u in de juiste zone van de dienst en wijzen ze u een kleur toe die de maximale wachttijd bepaalt
- Rood: onmiddellijke behandeling
- Oranje: behandeling binnen 15-30 minuten
- Geel: behandeling binnen 90 minuten
- Groen: behandeling binnen 120 minuten
- Blauw: Behandeling binnen 240 minuten
Medische beoordeling
Aanvullend onderzoek kan nodig zijn om een zo nauwkeurig mogelijke klinische diagnose te stellen. Uw arts kan, als hij of zij dat nodig acht, overleggen met andere medische specialisten van het ziekenhuis.
In de meeste gevallen keert u na de beoordeling op de spoeddienst terug naar huis met een behandeltraject en advies over eventuele follow-up bij uw huisarts of een specialist.
Vergeet niet het volgende te vragen wanneer u de spoedafdeling verlaat:
- Een doktersvoorschrift indien nodig
- De verschillende administratieve documenten die u nodig hebt: attest voor school, verzekeringsdocumenten, arbeidsongeschiktheid/sportonbekwaamheid, enz. (indien van toepassing).
“Waarom worden sommige patiënten die na mij toekomen eerder behandeld dan ik?”
De tijd die nodig is voor medische zorg hangt af van de ernst van uw aandoening en van het aantal patiënten dat aanwezig is op de afdeling.
Bovendien hebben sommige patiënten het advies of de tussenkomst nodig van een specialist (bv. een gynaecoloog) die op dat moment sneller beschikbaar is dan anderen.
Liggend traject
U bent met een ziekenwagen of MUG naar de spoedafdeling van het UMC Sint-Pieter gebracht. ou un SMUR.
Onze mobiele urgentiegroep voert meer dan 3500 interventies per jaar uit. Een team bestaande uit een spoedarts en een gespecialiseerde verpleegkundige, elk met een kwalificatie in dringende geneeskundige hulpverlening, is onmiddellijk beschikbaar voor interventies buiten het ziekenhuis met een interventievoertuig.
Trauma Center
Het UMC Sint-Pieter is gecertificeerd als DGU® level 1-traumacentrum.
Het doel van het coördineren van een Traumacentrum is het structureren van de behandeling van zwaargewonde patiënten met de verschillende betrokken medische specialismen, zodat de middelen worden gebruikt in overeenstemming met de internationale normen. Dit is een multidisciplinaire, interdisciplinaire aanpak, waarbij een tiental specialismen (spoedeisende hulp, intensive care, orthopedie, radiologie, anesthesie, gespecialiseerde chirurgie, bloedbank, revalidatie, enz.)
Deze expertise is een echte noodzaak voor het hart van de hoofdstad, dat van nature gevoelig is voor talrijke ernstige ongevallen.
In 2024 zal UMC Sint-Pieter het volgende hebben
%