CeMAViE viert zijn tiende verjaardag

Filmdebat als onderdeel van de Clito-tentoonstelling

 Het Centre Médical d’Aide aux Victimes de l’Excision (Medisch Centrum voor slachtoffers van genitale verminking) viert dit jaar zijn tiende verjaardag! Ter gelegenheid hiervan neemt het op 11 april deel aan de filmdebatavond ‘Reconstrueren na genitale verminking: met of zonder chirurgie?’ georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Clito in Brussel, in aanwezigheid van de Canadese regisseur Habibata Ouarme, van Ivoriaans-Burkinese afkomst, en mensen die op dit gebied werkzaam zijn.

Het CeMAViE van het UMC Sint-Pieter is een multidisciplinair centrum voor de ondersteuning van vrouwen met fysieke, seksuele en/of psychologische complicaties gerelateerd aan vrouwelijke genitale verminking (VGV).   

Persoonlijke, multidisciplinaire ondersteuning

CeMAViE werd tien jaar geleden opgericht en biedt ondersteuning op basis van een multidisciplinaire aanpak, dankzij een team dat bestaat uit een verloskundige, een seksuoloog, een psycholoog en een gynaecoloog. Ze werken allemaal samen om patiëntgerichte ondersteuning te bieden. Zorgaanvragen worden door het team onderzocht om een geïndividualiseerd zorgpad voor elke vrouw voor te stellen. Hoewel sommige vrouwen een chirurgische behandeling ondergaan, krijgt de meerderheid seksuologische en/of psychologische hulp om hen te helpen hun lichaam terug te winnen en hun zelfvertrouwen, gevoel van veiligheid en welzijn te herstellen.

In 10 jaar heeft ons team 3000 patiënten gezien in meer dan 9000 consulten. Er werden bijna 150 chirurgische ingrepen uitgevoerd, waaronder 55 clitorisreconstructies. Volgens de laatste schattingen treft VGV (Vrouwelijke Genitale Verminking) wereldwijd 200 miljoen vrouwen en bijna 20.000 vrouwen in België.

Een schending van de mensenrechten

De term ‘Vrouwelijke Genitale Verminking’ (VGV) verwijst naar alle ingrepen die leiden tot gedeeltelijke of volledige verwijdering van de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen of andere verwondingen van de vrouwelijke genitale organen om niet-medische redenen (WHO 2008). VGV is een vorm van gendergerelateerd geweld, een schending van de mensenrechten en een inbreuk op de seksuele, geestelijke en lichamelijke gezondheid van vrouwen.

Vrouwelijke genitale verminking kan grote gevolgen hebben voor het leven van vrouwen. Er zijn onmiddellijke gevolgen (bloedingen, infecties, psychologisch trauma, overlijden) en gevolgen op middellange en lange termijn (gebrek aan zelfvertrouwen, pijn, moeilijkheden in verband met de seksualiteit, terugkerende infecties en complicaties tijdens de bevalling).

Ontmoeting en debat  

De Clito-tentoonstelling op de ULB-campus wil de geschiedenis van de clitoris en de representatie ervan door de tijd heen laten zien. Natuurlijk wilde het zich richten op de kwestie van vrouwelijke genitale verminking met dit avondvullende filmdebat met de betrokken spelers. De documentaire “KOROMOUSSO – Grote zus” van Habibata Ouarme en Jim Donovan pakt de culturele taboes op seksualiteit en de gevolgen van excisie met humor en kracht aan. De vertoning wordt gevolgd door een discussie met de directeur, het CeMAViE team (Dr Martin Caillet, gynaecoloog, Cendrine Vanderhoeven, seksuologe, Françoise Leroux, psychologe) en GAMS België (Fabienne Richard, ook verloskundige bij CeMAViE).

PRAKTISCHE INFORMATIE :

Datum: 11 april 2024 vanaf 17.30 uur
Plaats : ULB, campus Solbosch, gebouw A, auditorium AZ1.101
Inschrijving via het online formulier

Clito Expo is op 11 april vanaf 14.00 uur open voor publiek voor mensen die voorafgaand aan het filmdebat de tentoonstelling willen zien.

Ga naar de inhoud