
COVID nieuws en ziekenhuismaatregelen
We herinneren u eraan dat overal in het ziekenhuis mondmaskers VERPLICHTzijn.
We vragen u ook:
- om uw handen te wassen of te ontsmetten wanneer u het ziekenhuis binnenkomt en bij het onthaal van elke raadpleging. Het ziekenhuis stelt ontsmettingsgel ter beschikking.
- om social distancing toe te passen (1,5 m), zelfs in de wachtzalen.
- om alleen naar raadplegingen te komen. Eén enkele begeleider is toegestaan in geval van een taalprobleem, voor mensen die moeilijk te been zijn, en bij een bezoek aan de kinderarts of bij prenatale echografie.
Reizen
U vertrekt op reis naar een land dat eist dat u voor vertrek een coronatest (PRC-test met neuswisser) hebt ondergaan?
Steeds meer landen eisen een coronatest voor vertrek naar het land in kwestie.
Wanneer is een PCR-test bij een vertrek op reis noodzakelijk?
Raadpleeg op de website van de FOD Buitenlandse Zaken de lijst van landen en regio’s die een test eisen.
Hoeveel tijd voor mijn reis moet ik de PCR-test afleggen?
Dat hangt af van de voorwaarden die worden opgelegd door het land waar u naar toe reist (eindbestemming) en eventueel de doorreislanden. Voor de meest recente informatie verwijzen we naar de volgende websites:
Waar kan men deze PCR-test voor een vertrek op reis laten afnemen?
Testcentra in het Brussels Gewest
Let op: de termijn waarbinnen de resultaten beschikbaar zijn verschilt van labo tot labo. Daarom is het belangrijk om, rekening houdend met uw vertrekdatum, uw PCR-test tijdig en op de juiste plaats te laten afnemen, om er zeker van te zijn dat u uw resultaten op tijd ontvangt voor uw vertrek.
Wat moet u doen bij terugkeer van uw reis?
Volg de procedure die u vindt op de website van deu FOD Buitenlandse Zaken.
Wat zijn uw verplichtingen als u terugkeert van uw reis?
- u keert terug uit een gebied buiten de EU/Schengen-zone: u bent verplicht om thuis 14 dagen in quarantaine te blijven en moet een test ondergaan in een van de federale testcentra. (Interactive kaart).
- u keert terug uit een rood/oranje gebied binnen de EU/Schengen-zone: volg de aanbevelingen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.
Let op : deze lijst met rode/oranje zones wordt regelmatig bijgewerkt. Raadpleeg deze daarom regelmatig.
Waar kan men terecht voor de PCR-test na een reis?
Deze test moet plaatsvinden in een federaal testcentrum (zie Interactieve kaart).
Hoeveel kost de PCR-test na terugkeer van een reis?
Deze is gratis.
Symptomen
Veel voorkomende symptomen bij een COVID-19 besmetting:
Hebt u een of meerdere van de volgende symptomen, zonder andere voor de hand liggende oorzaak, dan bent u mogelijk besmet met COVID-19:
- hoest;
- moeilijke ademhaling;
- pijn in de borst;
- smaak- of geurverlies;
OF wanneer u minstens twee van de volgende symptomen hebt, zonder voor de hand liggende andere oorzaak:
- koorts;
- spierpijn;
- vermoeidheid;
- rinitis;
- keelpijn;
- hoofdpijn;
- verlies van eetlust;
- waterige diarree;
- acute verwardheid;
- plotselinge val;
OF wanneer u een verergering opmerkt van uw chronische ademhalingsmoeilijkheden (chronische bronchitis, astma, chronische hoest …), zonder andere voor de hand liggende oorzaak.
Bij bovenstaande symptomen bent u mogelijk besmet met COVID-19
Wat als u symptomen hebt die wijzen op een mogelijke besmetting met COVID-19?
- Contacteer uw huisarts* voor een medisch voorschrift en ga hiermee naar een van de testcentra (Interactieve kaart). De test is gratis.
*Hebt u geen huisarts? Bel het nummer 1710 (van maandag tot vrijdag van 8 tot 19 uur). Men zal u een huisarts bij u in de buurt voorstellen.
- In afwachting van uw testresultaat moet u in thuisisolatie blijven en afstand houden van kwetsbare personen.
- Neem voor uw testresultaat contact op met de huisarts die u een voorschrift heeft bezorgd of raadpleeg het platform van het Brussels Gezondheidsnetwerk.
- Vul deze vragenlijst in om na te gaan hoe groot de kans is dat u besmet bent U kunt deze app (beschikbaar in drie talen) gebruiken voor u contact opneemt met uw huisarts of een andere zorgverlener. Er bestaat een specifiek traject voor zorgverleners.
Nauw contact met iemand die besmet is met COVID-19
Wat als u in nauw contact bent geweest met iemand die besmet is met COVID-19?
- Werd u gecontacteerd door een callcenter, ga dan – met de QR-code van de federale overheid – naar een van de federale testcentra (Interactieve Kaart) voor een gratis test.
- Werd u (nog) niet gecontacteerd door een callcenter, maar weet u dat u in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte, neem dan contact op met uw huisarts. Hij zal u een test voorschrijven en u de quarantainevoorschriften bezorgen (certificaat).
U moet thuis in quarantaine blijven gedurende 7 dagen, te rekenen vanaf het laatste contact met de persoon die positief testte. U ontvangt het quarantainecertificaat bij het testcentrum of via uw huisarts.
Test centrum
Wanneer moet u naar het testcentrum gaan?
- Bij uw terugkeer van een reis naar een rode/oranje zone en als u een SMS of QR-code hebt ontvangen
- Als u symptomen hebt en een voorschrift van een huisarts hebt
- Na een nauw contact met een persoon die positief heeft getest (hoogrisicocontact) en u een SMS of QR-code hebt ontvangen.
Het testcentrum is bereikbaar met afspraak.
Aanvraag voor een afspraak hier
Wat in afwachting van uw resultaat?
In afwachting van uw testresultaat moet u in thuisisolatie blijven en afstand houden van kwetsbare personen.
Hoe krijgt u het resultaat van een test in een testcentrum?
Het resultaat gaat naar de arts die het voorschrift heeft gemaakt. U kunt de arts contacteren.
Uw resultaten zijn voor u ook rechtstreeks beschikbaar via het platform van het Brussels Gezondheidsnetwerk. Ga hiervoor naar de site en volg de aanwijzingen. https://brusselsgezondheidsnetwerk.be/
Bij een POSITIEF testresultaat = u wordt binnen de 5 dagen telefonisch gecontacteerd door het federale callcenter. Raadpleeg vervolgens uw huisarts* U moet 7 dagen in thuisisolatie blijven en ontvangt indien nodig van uw huisarts een certificaat van arbeidsongeschiktheid.
Bij een NEGATIEF testresultaat = u wordt niet gecontacteerd door het callcenter. Bent u ongerust of hebt u een attest nodig, neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg het platform van het Brussels Gezondheidsnetwerk.
*Hebt u geen huisarts? Bel het nummer 1710 (van maandag tot vrijdag van 8 tot 19 uur). Men zal u een huisarts bij u in de buurt voorstellen. Hij kan uw resultaten raadplegen nadat hij met u een therapeutische band heeft gecreëerd.
Consultaties
U komt naar het UMC Sint-Pieter voor een RAADPLEGING
Hebt u symptomen van het type koorts, hoest, keelpijn of spierpijn, neem dan telefonisch contact op (02/535.38.38) om uw afspraak te annuleren of uit te stellen, of verwittig ons per e-mail (rdv_annulation@stpierre-bru.be)
We herinneren u eraan dat overal in het ziekenhuis mondmaskers VERPLICHT zijn.
We vragen u ook:
- om uw handen te wassen of te ontsmetten wanneer u het ziekenhuis binnenkomt en bij het onthaal van elke raadpleging. Het ziekenhuis stelt ontsmettingsgel ter beschikking.
- om social distancing toe te passen (1,5 m), zelfs in de wachtzalen.
- om alleen naar raadplegingen te komen. Eén enkele begeleider is toegestaan in geval van een taalprobleem, voor mensen die moeilijk te been zijn, en bij een bezoek aan de kinderarts of bij prenatale echografie.
Wij stellen alles in het werk om u in perfect veilige omstandigheden te ontvangen.
Hospitalisatie
U komt naar het UMC Sint-Pieter voor een HOSPITALISATIE
Wij vragen om uw chirurgische ingreep/hospitalisatie te annuleren bij uw dossierverantwoordelijke bij de cel planning van het ziekenhuis (zie visitekaartje in uw hospitalisatiemap)
- als u symptomen hebt van het type koorts, hoest, keelpijn of spierpijn
- als u tijdens de twee weken voorafgaand aan uw hospitalisatie naar het buitenland bent gereisd
Bezoek
Er zijn maximaal 2 bezoekers (broers en zussen inbegrepen) op hetzelfde moment toegelaten tijdens de normale bezoekuren.
-
d.w.z. van 12.00 tot 20.30uur op elke dag van de week, ook in het weekend en op feestdagen.
-
Op de afdelingen intensieve zorg is bezoek toegestaan van 13.00 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 19.00 uur.
Let op: uitzondering voor materniteit – 1 bezoeker (eventueel vergezeld door broers en zussen van de baby) is slechts toegestaan. Een begeleider blijft uiteraard welkom in het verloskwartier van onze kraamafdeling.
Bezoek voor COVID-patiënten is nog steeds verboden. Echter, afhankelijk van de specifieke omstandigheden kan de arts die verantwoordelijk is voor de patiënt of de hoofdverpleegkundige van de eenheid wel individuele uitzonderingen op deze regel toestaan.
De bezoekers moeten gedurende het volledige bezoek een mondmasker dragen en de handen ontsmetten; ze mogen geen symptomen van een besmettelijke of andere ziekte vertonen.