Le journal interne

au CHU Saint-Pierre

Ontmoet met Vivien Meurillon, technoloog medische beeldvorming

Dag Vivien, kan je ons vertellen wat een technoloog medische beeldvorming doet?

VivienDe technoloog is de professional die verantwoordelijk is voor het verkrijgen van beelden (= röntgenfoto’s). De taak varieert afhankelijk van de gebruikte beeldvormingstechniek. Deze technieken of modaliteiten omvatten conventionele radiologie, CT-scans, magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) en nucleaire geneeskunde (isotopen). De belangrijkste verantwoordelijkheid van de technoloog is om de patiënt te verwelkomen, de aard van het vereiste onderzoek te begrijpen en zo nauwkeurig en informatief mogelijke beelden te produceren. Na het onderzoek zorgt de technoloog er ook voor dat de patiënt veilig naar huis wordt gebracht. Het is ook belangrijk om het interventionele aspect van ons beroep te benadrukken, dat een belangrijk gebied binnen de medische beeldvorming vertegenwoordigt.

Kan je ons meer vertellen over dit interventionele aspect van het beroep?

V: Het interventionele aspect van ons werk, zoals gedefinieerd door de wetgeving, omvat onze deelname aan therapeutische procedures onder supervisie van radiologen. We kunnen artsen bijvoorbeeld helpen bij procedures zoals het plaatsen van stents in een vernauwde holle ader. Tot op zekere hoogte zijn deze procedures vergelijkbaar met verpleegkundige handelingen. Het is belangrijk op te merken dat deze interventiedimensie niet systematisch aanwezig is in alle instellingen, wat een specificiteit en een grote troef van ons ziekenhuis is.

Hoe ga je om met patiënten?

VDe eerste bezorgdheid van patiënten is vaak om te begrijpen wat de beelden laten zien die tijdens het onderzoek zijn gemaakt. Als technologen zijn we wettelijk verplicht om deze informatie niet te interpreteren of openbaar te maken. Het is eerder onze rol om de patiënt te steunen en gerust te stellen dat de resultaten op tijd zullen worden meegedeeld door de bevoegde medische staf.

Verzoeken voor radiologie komen van verschillende afdelingen, wat het belang van de technoloog binnen het ziekenhuis weerspiegelt…

V: Medische beeldvorming is absoluut een fundamenteel element bij het stellen van een diagnose, of het nu gaat om een eenvoudige breuk die behandeld wordt op de spoedgevallendienst of om een volledige oncologische beoordeling. Beeldvorming is ook essentieel voor opvolging en routineonderzoeken. Deze alomtegenwoordigheid in het zorgproces verklaart waarom er zo vaak een beroep wordt gedaan op medische beeldvormingstechnologen in het ziekenhuis. Medische beeldvorming is echt de spil waaromheen veel diensten van het ziekenhuis draaien. Wanneer bijvoorbeeldeencruciaal onderdeel van de apparatuur, zoals een scanner, buiten gebruik is, moeten we de activiteiten van de MUG onderbreken en moeten ambulances worden omgeleid naar andere vestigingen. Elke patiënt die ons ziekenhuis binnenkomt, heeft op een bepaald moment onze diensten nodig. De moderne geneeskunde is intrinsiek afhankelijk van onze verschillende beeldvormingstechnieken voor het diagnosticeren, opvolgen en behandelen van patiënten.

Wat zijn de meest bevredigende aspecten van uw beroep?
V: Wat ik vooral leuk vind aan mijn werk is de samenwerking en het multidisciplinaire aspect. We werken nauw samen met de artsen en met de verschillende ziekenhuisafdelingen, waardoor we volledig geïntegreerd zijn in de medische wereld. Een van de grootste voldoeningen van ons werk is het vermogen om beelden van hoge kwaliteit te produceren, vooral in complexe of moeilijke situaties. De technische vaardigheid en precisie die nodig zijn om dergelijke resultaten te verkrijgen, zijn een bron van professionele trots voor een technoloog in medische beeldvorming.

Wat vind je leuk aan werken bij het UMC Sint-Pieter?

V : Onze vestiging biedt een scala aan mogelijkheden. Ten eerste gaan de complexiteit en ernst van de gevallen die we behandelen veel verder dan de gebruikelijke medische situaties, wat ons de kans geeft om te werken aan zeldzame pathologieën. Het UMC Sint-Pieter onderscheidt zich ook door zijn expertise op het gebied van tuberculose en infectieziekten in het algemeen, ondersteund door gespecialiseerde medische beeldvorming. Bovendien is de werksfeer bijzonder positief, vooral dankzij een dynamisch en overwegend jong team dat vlot communiceert. De interactie tussen ons, technologen, en de radiologen is uitstekend, wat zorgt voor een prettige werkomgeving De samenwerking met het administratieve personeel, vooral de secretaresses, is ook erg positief

Heel erg bedankt Vivien, voor je getuigenis!

Les autres sujets de cette édition

Skip to content