Uw huisarts of elke andere dokter die u behandelt kan een raadpleging algemene hematologie aanvragen als hij dat nodig acht.


Oncologische hematologie behandelt de bloedziekten met een kankeroorsprong, waarvan sommige weinig of niet symptomatisch zijn en die soms enkel moeten bewaakt worden. Andere kwaadaardige hemopathieën zijn agressiever en vereisen een behandeling met chemotherapie, immunotherapie, doelgerichte therapie en/of radiotherapie. Het betreft onder meer het myelodysplastisch syndroom, myeloproliferatieve ziekten (zoals chronische myeloïde leukemie, de ziekte van Vaquez, essentiële thrombocytemie, pulmonale myelofibrose), multipel myeloom, het non-Hodgkinlymfoom, de ziekte van Hodgkin, chronische lymfatische leukemie, de ziekte van Waldenström, amyloïdose enz. Er is veel vooruitgang geboekt in de farmacologische behandeling van kwaadaardige hematologische pathologieën.

Wij werken met het Instituut Jules Bordet  samen voor klinische studies, acute leucoses en  beenmergtransplantaties. De dossiers van patiënten met een hematologische pathologie worden systematisch tijdens multidisciplinaire oncologische consults (MOC) besproken.

Wij hebben toegang tot een laboratorium voor algemene en gespecialiseerde hematologie, pathologische anatomie, cytogenetica, moleculaire oncologie en genetica en een dienst voor medische beeldvorming (radiografie, echografie, scanner, NMR) en nucleaire geneeskunde scintigrafie, PET- scan).

De hematologische behandeling is in wezen multidisciplinair en wij maken er een erezaak van de patiënt en zijn omgeving een globale aanpak te bieden. Zo zijn er de medisch-psycho-sociale vergaderingen voor gehospitaliseerde patiënten. Ook de samenwerking met de teams gespecialiseerd in pijnbestrijding en palliatieve zorg getuigen van de aandacht voor het comfort van de patiënt.

Voor de bejaarde patiënten komt er oncogeriatrisch overleg met de dienst geriatrie


Uurroosters disponibles

  Maa Din Woe Don Vri Zat
Hallepoort 8:30-17:00 8:30-17:00 8:30-17:00 8:30-17:00 8:30-17:00 -
César De Paepe - - - - - -

Verantwoordelijken van het medische team

  • Manuel Cliquennois
    Manuel Cliquennois Hematologie