Wereldaidsdag: Preventie en opsporing primordiaal

Prof. DE WIT Stéphane, zondag 01 december 2019

Wereldaidsdag

Preventie en opsporing primordiaal

Op 1 december 2019 heeft voor de 31e keer de Wereldaidsdag plaats. Een dag die ons er moet aan herinneren dat hiv, het virus dat aids veroorzaakt, nog steeds een belangrijk wereldgezondheidsprobleem is. In 2018 waren er ongeveer 37,9 miljoen mensen geïnfecteerd en 770.000 overlijdens.

In 2018 werden in België 882 nieuwe infecties met hiv gediagnosticeerd. Dat betekent een vermindering met 28,2% in vergelijking met 2012. Het aantal mensen dat met hiv leeft, wordt op 19.213 geschat. Maar ongeveer 10% van de geïnfecteerden wordt niet gediagnosticeerd. Dat betekent dat we nog intensiever moeten opsporen. De inzet is hoog. Als mensen die met hiv leven hun statuut kennen, kunnen ze behandeld worden, wat belangrijk is voor henzelf maar ook in de strijd tegen de epidemie want een behandelde patiënt met een ondetecteerbare virale lading draagt het virus niet meer over.

Een andere preventieve strategie is Pre-Expositie Profylaxe (PrEP), namelijk het nemen van hiv-remmers om te beletten dat seronegatieve personen de infectie oplopen. Deze maatregel leidde tot een daling van de hiv-diagnoses bij een van de traditioneel meest getroffen populaties in België – mannen die seksuele relaties hebben met mannen. Het UMC Sint-Pieter volgt momenteel ongeveer 900 patiënten in de S Clinic voor een behandeling met PrEP.