Gezondheidsqigong

Dr. GUILLAUME Marie-Paule, maandag 14 november 2016

Donderdag 17 november 2016 van 10 tot 16.30 u. Persconferentie van 11.45 tot 12.15 u. - Cellebroersstraat 13 te 1000 Brussel
Kennismaking met gezondheidsqigong, het ziekenhuis, de patiënten en drie eminente Chinese professoren. In aanwezigheid van prinses Marie-Esmeralda van België Erevoorzitster van de Belgische Federatie voor Gezondheidsqigong


Wat is de meerwaarde van Qigong voor het ziekenhuis, het verzorgend personeel en de patiënten?

Qigong is een praktijk die op een eenvoudige, goedkope en vooral doeltreffende en duurzame manier kan bijdragen aan het voorkomen van ziektes en het verbeteren van de levenskwaliteit van zieken. Het UMC Sint-Pieter startte meerdere maanden geleden met gezondheidsqigong. Patiënten van de eenheden oncologie en geriatrie kunnen in het ziekenhuis lessen Qigong volgen. Kinesitherapeuten in pneumologische revalidatie kunnen een opleiding in deze oude bewegingsmethode krijgen zodat ze sommige bewegingen in hun revalidatiepraktijk kunnen integreren. Ook het personeel kan Qigong beoefenen tijdens de groepslessen die twee keer week gegeven worden. De Stichting UMC Sint-Pieter maakt dit alles mogelijk.

Ontdek de video

Op 17 november maken we een eerste balans op van de mogelijkheden van Qigong om ziekten te voorkomen en het dagelijkse leven van de patiënten en het verzorgend personeel te verbeteren.

Qigong is een bewegingskunst die uit de Chinese geneeskunde stamt en dagelijks beoefend wordt. Door langzame, vloeiende en harmonieuze bewegingen te maken, laat men het bloed en de energie door heel het lichaam stromen. Basisidee is dat waar er een blokkering is geen bloed en energie stromen en zich ziektes kunnen ontwikkelen.

Het bewegen gebeurt op het ritme van de ademhaling en de geest concentreert zich op en begeleidt de beweging. Het aaneenschakelen van bewegingen is een lange Chinese therapeutische traditie. Het is belangrijk de bewegingen juist en in alle zachtheid te doen om alle gewrichten te openen en het lichaamsgewicht harmonieus te verdelen om stress en spanningen te verjagen.

In China wordt alle dagen therapeutische Qigong in de parken beoefend en in sommige ziekenhuizen. De praktijk van Qigong lijkt op die van Taijiquan maar het doel is verschillend. Taijiquan is een vechtsport terwijl Qigong een therapeutische kunst is. Er bestaan echter ook therapeutische vormen van Taji: Yangsheng Taiji. In Qigong gebeuren de bewegingen ter plaatse, in Yangsheng Taiji verplaatst men zich in de ruimte. Geconfronteerd met een groeiend aantal vormen van Qigong hebben de Chinese universiteiten en de Chinese regering in het begin van de jaren 2000 het initiatief genomen om de verschillende aaneenschakelingen van Qigong opnieuw te codificeren:

 • Om enerzijds de culturele erfenis te vrijwaren maar ook rekening te houden met de huidige wetenschappen: de bewegingswetenschappen, de psychologie, de fysiotherapie en zowel de westerse als de Chinese geneeskunde.
 • Om anderzijds de vormen van Qigong universeel te maken en wereldwijd toegankelijk te maken voor andere culturen.

Gezondheidsqigong kan door iedereen beoefend worden, alleen of in groep, ongeacht de leeftijd of fysieke conditie. Gezondheidsqigong respecteert en verzorgt het lichaam in alle zachtheid, bevrijdt het van stress, bevordert vriendschap tussen beoefenaars en opent de geest voor andere culturen.

De Belgische Federatie van Gezondheidsqigong propageert gezondheidsqigong bij zowel gezonde als zieke mensen. Zij heeft haar zetel in Brussel en telt 160 effectieve leden, waaronder 11 verenigingen met meerdere leden. Hare Koninklijke Hoogheid prinses Marie-Esmeralda van België heeft het erevoorzitterschap van de Belgische Federatie voor Gezondheidsqigong aanvaard. Zij zal die dag aanwezig zijn.

Programma

Voormiddag:

 • 10.30- 11 u:
  Prinses Marie-Esmeralda van België en de Chinese delegatie bezoeken campus César De Paepe van het UMC Sint-Pieter (sector revalidatie).
 • 11.15-11.45 u:
  Atelier met de patiënten
 • 11.45-12.15 u:
  Persconferentie « Qigong als preventie en om het dagelijkse leven van zieken te verbeteren » (Cellebroersstraat 13 te 1000 Brussel)
 • 12.30-13.50 u:
  Demonstratie door de Chinese professoren, de Belgische Federatie voor Gezondheidsqigong en het personeel van het UMC Sint-Pieter
 • 13 u:
  Terugkeer naar campus Hallepoort van het UMC Sint-Pieter – Lunch in het Forum

Namiddag:

Campus Hallepoort, Hoogstraat 322, toegang C Forum
Voor iedereen, gratis toegang, reserveren via e-mail naar secretariat@lifecarecentre.be of op het nummer +32(0)2 649 62 37 (elke dag van 15.30 tot 19.30 u)

 • 14.30-16.30 u:
  Twee interactieve conferenties met demonstraties

Inleiding en onthaal door:

Professor Yang Hui, dr. in Qigong en professor aan de Sportuniversiteit van Peking: Gezondheidsqigong als preventie tegen ziektes en haar integratie in de gezondheidspolitiek van China. Qigong om de fysieke en mentale gezondheid te behouden.

Professor Jiang Juan, dr. in Qigong en professor aan de Universiteit van Shenyang: Hoe het alledaagse leven van zieken verbeteren met gezondheidsqigong: de ervaring in China met zieken en verzorgend personeel. Qigong als dagelijks instrument voor revalidatie en herstel, de begeleiding van kankerpatiënten en chronisch zieken. Studie, evaluatie en perspectieven.

Vragen –antwoorden

De conferenties worden in het Chinees en het Engels gegeven met vertaling naar het Frans door Wu Lei, professor Chinees in België.

18 u: Receptie op de Chinese Missie, Woluwelaan 100, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe, in aanwezigheid van prinses Marie-Esmeralda, de ambassadrice, de Chinese delegatie en leden van de Belgische Federatie voor Gezondheidsqigong. Voor iedereen toegankelijk maar reserveren verplicht: secretariat@lifecarecentre.be of op +32(0)2 649 62 37.