Deze zomer op reis? Laat u nu vaccineren!

Dr. MARTIN Charlotte, woensdag 03 april 2019

De adviezen van de Travel &Vaccine Clinic van het UMC Sint-Pieter

Een vaccin moet minstens 15 dagen voor het vertrek toegediend worden maar blijft maanden, zelfs jaren volstrekt doeltreffend. Omdat de Travel & Vaccine Clinic vanaf mei een ware piekperiode kent, is het warm aanbevolen zich tijdig te laten vaccineren.


Travel &Vaccine Clinic

De Travel & Vaccine Clinic van het UMC Sint-Pieter is samen met het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen een van de twee belangrijkste centra in het land voor reis- en vaccinatieadvies en voor de behandeling van reizigers in geval van problemen bij hun terugkeer.

Ze bestaat uit een team huisartsen, infectiologen, pediaters en verzorgend personeel gespecialiseerd in het vaccineren van patiënten en het voorkomen van problemen veroorzaakt door reizen of tropische ziekten.   

Patiënten die voor hun reis op raadpleging willen komen, kunnen dat met of zonder afspraak doen. Alle vaccins (ook tegen hondsdolheid, Japanse encefalitis of tekenencefalitis Centraal-Europa) zijn ter plaatse beschikbaar. Na vaccinatie krijgt de patiënt een vaccinatieboekje. Tijdens de raadpleging wordt preventief advies gegeven over bijvoorbeeld malaria of een infectie met het zikavirus: indien nodig worden voorschriften meegegeven en de patiënt krijgt heel wat informatiebronnen.

Anticiperen

De piekperiode loopt van mei tot augustus. Dan zijn de wachttijden vaak heel lang en bestaat de kans dat het centrum patiënten zonder afspraak moet weigeren. Volgende patiënten krijgen dan voorrang.

  • specifieke reizigers: zwangere vrouwen, kinderen, ouderen, met of zonder gezondheidsproblemen.
  • reizigers die een vaccin nodig hebben dat door het Internationaal Gezondheidsreglement wordt voorgeschreven (vaccin Gele koorts, meningitis voor bedevaart) en dat niet bij de huisarts verkrijgbaar is. Alle andere vaccins kunnen door de huisarts toegediend worden.

Voor lange reizen, meerdere landen, avontuurlijke reizen, groepen van meerdere personen… wordt met aandrang gevraagd minstens 1 maand voor het vertrek een afspraak te maken.