Alles wat je moet weten over het griepvaccin

Dr. MARTIN Charlotte, woensdag 14 oktober 2020

Alles wat je moet weten over het griepvaccin

Advies van Dr. Charlotte Martin, verantwoordelijke infectieziekten van de Travel & Vaccine Clinic


Waarom je laten vaccineren?

Griep is niet zomaar een kleine verkoudheid, maar een ernstige infectie met het influenzavirus die zware gevolgen kan hebben en die bij mensen met een verhoogd risico kan leiden tot ziekenhuisopnames en zelfs de dood.

Wie moet zich laten vaccineren?

Vaccinatie is van het grootste belang voor de risicogroepen: zwangere vrouwen, chronisch zieken (hartpatiënten, diabetici, ...), 65+, bewoners van woonzorgcentra. Vaccinatie is ook belangrijk voor zorgpersoneel en de omgeving van risicopersonen, dat is onder meer de omgeving van kinderen jonger dan 6 maanden.

Wanneer je laten vaccineren?

Het hoogtepunt van de epidemie wordt in België doorgaans vanaf midden januari verwacht. Pas twee weken na het toedienen van het vaccin geniet men een goede bescherming. Eind december zou je dus gevaccineerd moeten zijn.

 

Dit jaar zal er gewerkt worden met fasen om eerst de meest kwetsbaren te beschermen:

  • Medio oktober: De hierboven aangegeven risicopersonen.
  • Medio november: zorgpersoneel, mensen tussen 50 en 65 en de mensen die onder één dak leven met risicopersonen.
  • December: de anderen

Wat is zo'n vaccin precies?

Het is een cocktail met 3 à 4 "stukjes" inactief griepvirus die het immuunsysteem stimuleren om het voor te bereiden op een eventuele infectie. Je laten vaccineren maakt je niet ziek! Ben je de eerste dagen na de vaccinatie wat moe, dan is dat een goed teken; je immuunsysteem reageert en is dus voorbereid. Een lichte plaatselijke pijn op de plaats van de injectie is niet uitgesloten, maar is ongevaarlijk.

Beschermt het griepvaccin ook tegen COVID-19?

Neen! Het is echter wel absoluut noodzakelijk om een dubbele infectie met de seizoensgriep en het coronavirus te vermijden, omdat ze beiden ernstige gevolgen voor de longen hebben. De maatregelen die ons moeten beschermen tegen het coronavirus zullen hopelijk ook helpen om griep te voorkomen, maar we kunnen een epidemie niet uitsluiten. Daarbij komt dat het gezondheidssysteem door COVID-19 al onder druk staat, en het is ongetwijfeld niet mogelijk om tijdens de winter op een goede manier een bijkomende patiëntenpiek op te vangen. Er wordt dus sterk aanbevolen om alles in het werk te stellen om het aantal infecties te beperken. En ook al biedt het griepvaccin geen 100% bescherming, het zal alleszins de ernst van je griepaanval sterk verminderen.

Nog vragen?

Praat erover met je huisarts of je apotheker.

Behoor je zelf tot een risicogroep? Je kunt meteen bij je apotheker langsgaan om het vaccin aan te schaffen.

Bepaalde werkgevers bieden de mogelijkheid om je gratis te laten vaccineren. Vraag ernaar!